Castellano | Català
 
ASSOCIACIÓ CATALANA DE TÈCNICS EN IMATGE PER AL DIAGNÒSTIC |  Dissabte, 23 de febrer de 2019
Imatge home
Home > Notícies > Coneixent als nostres socis i companys.
21/12/2018
|

Coneixent als nostres socis i companys.

Escrit per Dy69


Des de que quan estàs vinculat al radiodiagnòstic?
Vaig començar a treballar a l'Hospital General de Granollers de tècnic al juny del 1978 (llavors estudiava a la facultat de Medicina) pocs volien anar a serveis de radiologia per temor a les radiacions, em van instruir Dr. Manuel Pedro Sanz Marín Radiòleg (Catedràtic fins fa poc de Radiologia de la U.Autónoma de Barcelona i Cap de servei de l'Hospital del Mar de Barcelona) i Mencia Benitez infermera del servei i el juny del 1983 em van lliurar el títol de tècnic Radiodiagnòstic, segona promoció de la Bonanova, poc després va començar un nou periple en la meva vida la ressonància Magnètica, que al desembre de 1983 va començar la primera RM d'Espanya i tercera d'Európa. Amb el que em vaig convertir en el primer tècnic de RM ja que el que em precedia per uns mesos era i és en l'actualitat metge radiòleg.

 

Recordes el teu primer contacte amb la radiologia?
No recordo si tenia 7-8 anys em va atropellar un cotxe i la radiografia de la fractura comminuta del meu turmell la va fer un radiòleg, en aquells dies ells les feien... .Em va cridar molt l'atenció tant que recordo la sala i com em va col·locar i les explicacions que em va fer, qui em diria que seria la meva professió des de 1978 fins a l'actualitat.


Un article o lectura de l'especialitat que recomanaries?
Com a tècnic recomanaria la lectura d'un llibre, Felson Radiologia Toràcica, quan estudiava ens van fer estudiar el compendi del mateix nom, estava esgotat i vaig comprar el dels radiòlegs, és molt amè i de fàcil lectura, però et regala un coneixement de la interpretació de la placa de tòrax molt exhaustiu i mai em vaig avorrir fent plaques de tòrax, ple de anècdotes i signes com el del penell que permetia fer i encertar si la lesió estava davant o darrere de la silueta cardíaca sense la lateral, amb els residents i els MIR de primer any feiem apostes abans que sortís la lateral... .Moments de complicitat i companyonia es forjaven así. También m'agradava col·leccionar els quaderns de radiologia de l'Toray-Masson.


El teu últim congrés / curs de l'especialitat?
Si no recordo malament va ser el 4t Congrés Nacional de Tècnics Superiors en Imatge del febrer 28 l'1 de març de 2014 a Barcelona.


Un curs que t'agradaria fer?
Sense cap dubte, el curs de convalidació de grau de radiodiagnòstic.


Si no haguessis estat tècnic que t'hauria agradat ser?
Metge radiòleg, no vaig acabar els estudis començats per covardia, llavors es presentaven 25.000 estudiants per a 5.000 places de MIR de totes les especialitats.


Què branca de la radiologia no treballes en la que t'agradaria aprofundir / millorar?
ECOGRAFIA, gran invent, més encara amb els mini portàtils d'avui dia.
 

Una projecció o tècnica que se't de bé o algun consell per executar-la?
En lloc d'una projecció donaria pistes de com fer una RM a un nadó o dies: mitja hora abans de la prova donar-li de mamar, després sense anestèsia col·locar el nadó nu i cobert amb un bolquer molt envoltant que el privarà de perdre calor, apagar els llums prescindibles i en penombra col·locar el pacient en la bobina, tant si és crani o abdomen, immobilització amb cingles i esparadraps forts sobretot cames i braços, cap en hiperextensió i si escau lleugera inclinació per evitar problemes si hi ha regurgitació. Començar amb seqüències T2 pels TR llargs i un soroll menys estridents. A partir d'una o dues seqüències s'adorm i disposes d'una bona estona per fer la prova, si es disposa és molt útil posar al dit gros del peu un Didal amb obtenció de pulsacions i saturació.


Què t'han ensenyat els alumnes de pràctiques?
Una gran veritat, que com més ensenyes més aprens.


Què avanç de la radiologia destacaries?
Les càmeres d'ionització fixes juntament amb la digitalització t'evita una gran quantitat d'esforços en evitar moure'ns amb xasis. Como no, posaria els nous TAC multidetectors o multicanals i sense radiacions la RM tant la normal com la funcional. Una tècnica d'exemple la difusió de gran utilitat en el codi Ictus. No vull oblidar per res els nous ecografs sobretot els portàtils que són un veritable troballa, unint la informàtica amb la imatge arribant a grans diagnòstics en poc temps.


Com valores el paper del tècnic?
Que és una peça fonamental per a la societat i els Hospitals, imprescindibles per arribar a un bon diagnòstic i posterior profilaxi. (Més d'una vegada veiem fractures en canells o turmells on no les van detectar, mirant les imatges de RX es veia, però no van detectar, en urgències i o d'altres llocs amb els problemes que van comportar pora els pacients.)


Una passió o un hobby?
Déu meu! molts, massa. Concretant uns pocs, la fotografia, món del motor de tot el que porti rodes, bicicleta de muntanya, etc...


Un desig per als tècnics?
Que molt aviat puguem veure el GRAU RADIODIAGNÒSTIC, per bé de la societat, metges i com no de nosaltres els "mags de la imatge". ENS HO MEREIXEM I MEREIXEN ELS IMPLICATS.


Molt cordialment
Jordi Parramon Serra.

 BARRA D'EINES
Enviar a un amic Imprimir
Casos clínics
Borsa de treball

Ecografia portàtil en el teu Smartphone.

Ampliar

Ecografia portàtil en el teu Smartphone.

Certificats

Padicat WIS FENIN

Certificats

Web Mèdic Acreditat. Veure més
informació

Nosaltres subscrivim els principis del codi HONcode. Comproveu-ho aquí. Nosaltres subscrivim els principis del codi HONcode.
Comproveu-ho aquí.

ACTEDI Associació catalana de tècnics en imatge per al diagnòstic
Carrer Marina, 27 Baixos. 08005 Barcelona
T. 932 212 242 | M. 630 380 886
Última actualització: 23/02/2019

4739593 VISITES

des del 23 de febrer del 2003

powered by: www.imatek.net