Castellano | Català
 
ASSOCIACIÓ CATALANA DE TÈCNICS EN IMATGE PER AL DIAGNÒSTIC |  Dissabte, 19 de gener de 2019
Imatge home
Home > Notícies > El 90% de pacients atesos a urgències es sotmeten a una prova d'imatge mèdica.
25/03/2017
|

El 90% de pacients atesos a urgències es sotmeten a una prova d'imatge mèdica.

Escrit per Dy69

Les complicacions a causa de l'envelliment i la cronicitat han fet que s'incrementin aquest tipus de proves, es va a destacar al maig el VI Congrés de Radiologia a Urgències.

El treball multidisciplinari entre metges d'Urgències i radiòlegs escurça el temps d'atenció i permet iniciar els tractaments adequats de manera més ràpida, estalviant costos hospitalaris.

 
Més de 250 radiòlegs de tot Espanya es reuniran a València entre el 17 i el 19 de maig durant el VI Congrés de Radiologia d'Urgències. Els especialistes analitzaran i debatran sobre el paper de la Radiologia tant en el diagnòstic com el tractament dels pacients en els Serveis d'Urgències, en les Unitats de Cures Intensives (UCI) i en les Sales de Reanimació (RIA). Segons dades de la Societat Espanyola de Radiologia d'Urgències (SERAU), secció de la Societat Espanyola de Radiologia Mèdica (SERAM), més del 90 per cent dels pacients que s'atenen en els Serveis d'Urgències es sotmeten a una prova d'imatge mèdica com una radiografia, ecografia o, en casos més complexos, a un escàner (TC-Tomografia computada).

Tal com explica la Dra. Milagros Martí, presidenta de l'SERAU, el volum de proves d'imatge mèdica a Urgències s'ha incrementat en els últims anys no només perquè el nombre de pacients ha augmentat, sinó també perquè "la seva tipologia és cada vegada més complexa: són pacients més grans i malalts crònics que presenten una reagudització de la seva patologia, una complicació urgent o una patologia intercurrent, és a dir, una malaltia que sobrevé en el curs d'una altra i que s'afegeix al problema que ja tenen ".

Aquesta situació fa que la pressió assistencial sigui cada vegada més alta i obliga, pràcticament, a elaborar en cada visita a Urgències una nova història clínica. Per posar un exemple, "cada vegada és menys freqüent que un pacient vagi a Urgències amb una perforació o un còlic nefrític 'simple' i, però, cada vegada és més habitual que acudeixi amb una neoplàsia subjacent o complicada associada a aquesta mateixa patologia ".

Aquest tipus de complicacions fa que el diagnòstic sigui cada vegada més complex i amb majors nivells d'incertesa per als clínics d'urgències. Per superar aquesta situació, són indispensables les proves d'imatge mèdica i la seva valoració per part del radiòleg. De fet, tal com destaca la Dra. Martí "després de la prova d'imatge mèdica, més de la meitat dels pacients surt amb un diagnòstic diferent a la primera sospita".

El treball multidisciplinari entre metges d'Urgències i radiòlegs permet, per exemple, escurçar l'estada hospitalària dels pacients que, després d'una primera prova d'imatge, no presenten cap troballa patològic. Per exemple, una persona gran que ha patit un traumatisme d'alta energia com pot ser un accident de trànsit, pot ser donada d'alta en tres o quatre hores si el seu escàner i la seva exploració clínica són normals; mentre que si no se li fa la prova, el protocol recomana que estigui, almenys, 24 hores en observació.

En el cas que les proves d'imatge mostrin una patologia, es poden iniciar els tractaments més adequats de manera més ràpida, el que constitueix un important benefici per al pacient i una disminució dels costos hospitalaris.

La Dra. Martí conclou que en la Radiologia d'Urgències "s'atén als pacients més greus, més difícils i més complexos, però, afortunadament, el treball conjunt de clínics i radiòlegs ens permet salvar vides, membres i teixit cerebral".

Informació obtinguda de: El Médico Interactivo.BARRA D'EINES
Enviar a un amic Imprimir
Casos clínics
Borsa de treball

Ecografia portàtil en el teu Smartphone.

Ampliar

Ecografia portàtil en el teu Smartphone.

Certificats

Padicat WIS FENIN

Certificats

Web Mèdic Acreditat. Veure més
informació

Nosaltres subscrivim els principis del codi HONcode. Comproveu-ho aquí. Nosaltres subscrivim els principis del codi HONcode.
Comproveu-ho aquí.

ACTEDI Associació catalana de tècnics en imatge per al diagnòstic
Carrer Marina, 27 Baixos. 08005 Barcelona
T. 932 212 242 | M. 630 380 886
Última actualització: 19/01/2019

4669014 VISITES

des del 23 de febrer del 2003

powered by: www.imatek.net