Castellano | Català
 
ASSOCIACIÓ CATALANA DE TÈCNICS EN IMATGE PER AL DIAGNÒSTIC |  Dimecres, 18 de juliol de 2018
Imatge home
Home > Notícies > Evidència científica sobre els efectes de la radiació ionitzant.
05/04/2016
|

Evidència científica sobre els efectes de la radiació ionitzant.

Escrit per Dy69

Els subjectes sotmesos a TC tenen un risc de càncer un 24% superior, segons un estudi. Els nous escàners redueixen les dosis per exploració sense perdre qualitat de diagnòstic.

 

Els efectes carcinògens de les radiacions ionitzants usades en el diagnòstic mèdic es coneixen des de fa molt de temps i l'evidència científica no ha deixat de créixer. No obstant això, fins fa pocs anys ni la indústria tecnològica, ni els professionals, ni els responsables sanitaris estaven prou conscienciats sobre aquest risc. Ara sembla que s'inicia una nova etapa en què la protecció radiològica cobra per fi el protagonisme que mereix. Aquestes són les claus del canvi que s'acosta.

Legislació
La directiva 2013/59 / Euratom de 5 de desembre de 2013 estableix les normes bàsiques de protecció radiològica que els estats de la Unió Europea han de complir en 2018. Marina de la Font, cap de Radiologia de la Clínica Ruber, de Madrid, assenyala que un dels aspectes més importants és "l'obligació de registrar la dosi que rep cada pacient en les exploracions que utilitzen radiacions ionitzants, en especial les que es realitzen amb tomografia computada (TC), radiologia intervencionista i exploracions cardíaques, que són les tres tècniques que més radiació utilitzen en els seus estudis ".

La informació del pacient s'ha de consignar en una targeta o cartilla radiològica a la qual es pugui accedir des de qualsevol lloc.

Segons l'opinió d'Ángel Morales, responsable estratègic de la Societat Espanyola de Radiologia Mèdica (SERAM) i expert en seguretat assistencial, "aquesta directiva dóna un gir copernicà. Tots els serveis estarem obligats a presentar nivells de referència i a mesurar".

Estudis mèdics
Hi ha consens sobre la necessitat de tenir present el principi de precaució i la noció que no hi ha un llindar de seguretat. A partir d'aquí, el debat sobre els límits de radiació ionitzant a què pot exposar una persona ha estat intens. "És un tema no massa pacífic", reconeix Morales, que apunta que està clar que "la radiació té efectes determinístics lligats a la dosi". No obstant això, en radiodiagnòstic el que s'aprecia són "efectes probabilístics, fonamentalment càncer".

El seguiment a llarg termini dels supervivents de les bombes atòmiques d'Hiroshima i Nagasaki ha estat la referència per a la investigació dels efectes de les proves de radiodiagnòstic. Entre els últims estudis realitzats destaca el dirigit per Mark Pearce, de la Universitat de Newcastle, al Regne Unit, i publicat el 2012 a The Lancet, que va valorar els historials de 180.000 joves de més d'un centenar d'hospitals que s'havien sotmès a TC entre 1985 i 2002, i als quals es va efectuar un seguiment de deu anys. Els investigadors van arribar a la conclusió que almenys 74 casos de leucèmia i 135 tumors cerebrals es van deure a aquesta radiació.

Un altre estudi recent molt citat és el dut a terme per investigadors australians, amb John Mathews -de la Universitat de Melbourne- al capdavant, que es va publicar el 2013 a British Medical Journal. En ell es va comparar la incidència de càncer en més de 680.000 individus d'entre 0 i 19 anys explorats amb TC amb la de 10 milions de persones de les mateixes edats que no es van exposar a aquesta radiació. Es va constatar que entre els que es van sotmetre a TC el risc de càncer va augmentar un 24 per cent.

Tecnologia
Marina de la Font lamenta que, durant els últims 20 anys, l'objectiu prioritari hagi estat "la millora de la imatge a costa de l'augment de la dosi". Cada vegada són més els hospitals espanyols que estan substituint els escàners multitall pels de baixa radiació, però cal tenir en compte que molts dels antics no estan amortitzats. Tal com apunta Morales, un informe de la Federació Espanyola d'Empreses de Tecnologia Sanitària (Fenin) de 2015 assenyala que el 23 per cent dels equips de TC tenen més de 10 anys i un altre 44 per cent entre 5 i 10. "Això significa que només un 34 per cent tenen menys de 5 anys i, per tant, compten ja amb tècniques de reducció de dosi ".

Els nous aparells redueixen la radiació de dues formes: d'una banda, modulant la dosi en funció del volum corporal i de l'àrea anatòmica que es va a radiar, el que, segons De la font, "redueix entre un 35 i un 40 per cent la radiació respecte als escàners multitall ". D'altra banda, disminueixen la radiació en baixar les dades tècniques. D'aquesta manera, es genera una imatge bruta amb molt soroll que es corregeix posteriorment amb un programari de reconstrucció iterativa. "Així ens estalviem un altre 40 per cent de radiació", afegeix De la Fuente.

Professionals
"És fonamental conscienciar els professionals que prescriuen proves radiològiques que no hi ha dosi de radiació innòcua". Així ho considera l'experta de la Clínica Ruber, que creu que el radiòleg "ha de tenir un paper més actiu, ser un consultor".

Es calcula que fins a un 40 per cent dels entre 4 i 5 milions de TC que es realitzen anualment a Espanya són innecessaris. Una de les claus per reduir les exploracions és una adequada avaluació dels riscos i beneficis. Una altra és fer front dins del possible la medicina defensiva, que està darrere de moltes proves.

"Estem realment preocupats perquè la radiologia està morint d'èxit", conclou Morales, però afegeix que encara no és massa tard per actuar.

Cribratge de pulmó amb més seguretat
Amb els equips antics resultava més difícil defensar el cribratge del càncer de pulmó; però el panorama ha canviat. "El càncer pot detectar-se en estadis més precoços amb TC de baixa radiació. Aquesta prova permet identificar el tumor quan forma petits nòduls al pulmó i abans que s'estengui a altres zones de l'organisme", detalla José María Echave-Sustaeta, cap del Servei de Pneumologia de l'Hospital Universitari Quirónsalud Madrid. La utilització de TC de baixa radiació exposa el pacient a una dosi de radiació equivalent a una quarta part de la qual una persona rep de fonts naturals durant un any. 

Informació obtinguda de: Diario Médico
http://oncologia.diariomedico.com/2016/04/04/area-cientifica/especialidades/oncologia/investigacion/la-evidencia-cientifica-sobre-los-efectos-de-la-radiacion-ionizante-se-impone-al-fin

 BARRA D'EINES
Enviar a un amic Imprimir
Casos clínics
Borsa de treball

Ecografia portàtil en el teu Smartphone.

Ampliar

Ecografia portàtil en el teu Smartphone.

Certificats

Padicat WIS FENIN

Certificats

Web Mèdic Acreditat. Veure més
informació

Nosaltres subscrivim els principis del codi HONcode. Comproveu-ho aquí. Nosaltres subscrivim els principis del codi HONcode.
Comproveu-ho aquí.

ACTEDI Associació catalana de tècnics en imatge per al diagnòstic
Carrer Marina, 27 Baixos. 08005 Barcelona
T. 932 212 242 | M. 630 380 886
Última actualització: 18/07/2018

4329803 VISITES

des del 23 de febrer del 2003

powered by: www.imatek.net