Castellano | Català
 
ASSOCIACIÓ CATALANA DE TÈCNICS EN IMATGE PER AL DIAGNÒSTIC |  Dimecres, 18 de juliol de 2018
Imatge home
Home > Notícies > Portar la image al quiròfan.
06/04/2016
|

Portar la image al quiròfan.

Escrit per Dy69

Intervencions per al Parkinson, alguns tumors i procediments d'urologia requereixen d'una precisió mil·limètrica per aconseguir certes àrees sense danyar els teixits adjacents.

 

Per això cada vegada més clíniques i hospitals es llancen a introduir les noves tecnologies en l'àrea quirúrgica malgrat el cost inicial que suposa, perquè a més aquests equips permeten als cirurgians conèixer, sense que el pacient hagi abandonat el quiròfan encara, els resultats aconseguits amb la seva intervenció.

Un exemple de com les tècniques d'imatge s'estan endinsant en els quiròfans és l'aposta que la Clínica Universitat de Navarra ha fet recentment a tres dels seus quiròfans. En ells han incorporat una ressonància magnètica d'última generació i dos equips de radiologia robotitzats, capaços de prendre imatges intravasculars o de topografia amb reconstrucció en 3D.

"No hi ha un complex similar a tot Europa. Els nous equips permeten obtenir una gran precisió en la intervenció quirúrgica a més de poder treballar d'una forma multidisciplinar amb cirurgians d'altres àrees", ha assenyalat en roda de presa José Andrés Gómez Cantero, director general d' la Clínica a la presentació d'aquests quiròfans.

"Aquests equips permeten efectuar un control de qualitat de la cirurgia en el mateix moment de realitzar-la i conèixer si el tractament quirúrgic ha estat tot el necessari i eficaç que hauria", va explicar Ricardo Díez Vall, especialista en Neurocirurgia i coordinador de l'Àrea de Tumors Cerebrals de la clínica, que ha invertit en aquest complex tres milions d'euros.

Fins a la data porten un total de "16 pacients operats amb resultats molt satisfactoris", asseguren els experts.

Les principals aplicacions per quiròfan amb ressonància magnètica intraoperatòria són sobretot en neurocirurgia, amb intervencions de tumors cerebrals i algunes de Parkinson, en oncologia i alguns procediments d'urologia. No obstant això, s'aniran aplicant progressivament a altres especialitats si així es requereix. Per exemple, dins de les 16 intervencions realitzades s'ha col·locat un implant coclear.

Fins a la data, no existeix a Espanya un altre hospital que compti amb ressonància magnètica d'alt camp dins el quiròfan, però sí en altres països com els Estats Units, Anglaterra o la República Txeca.

"Amb la ressonància magnètica d'alt camp intraoperatòria obtenim la millor imatge diagnòstica que actualment és possible. Ens permet també comprovar l'eficàcia de la cirurgia en el mateix acte quirúrgic, sense haver d'esperar a que el pacient surti de quiròfan", indica Díez Vall . De fet, un dels nous quiròfans estan situat davant de la nova sala de ressonància magnètica 3D.

Concretament, a les les intervencions de tumors cerebrals, segons ha explicat aquest especialista, cal tenir en compte que el crani és una estructura òssia tancada que només permet estudis d'imatge preoperatoris amb la cavitat tancada. Però quan el cirurgià intervé en el crani, la lesió es modifica i desplaça canviant la seva localització respecte a l'estudi preoperatori. Per això, la possibilitat de realitzar una comprovació amb la ressonància magnètica durant la mateixa intervenció, permet tenir al moment una imatge real de la localització exacta de la lesió en aquesta cirurgia.

Fins aquest moment, el pacient operat havia de reposar unes 24 hores aproximadament per poder-li fer després una ressonància magnètica i veure com havia estat el resultat de l'operació. Amb aquesta tecnologia això ja no passa, es pot ajustar in situ cosa que abans no es podia.

 

Dos quiròfans híbrids
D'altra banda, i al costat del nou quiròfan i la sala de ressonància magnètica 3D, s'han habilitat dos quiròfans de caràcter híbrid, dotats de robòtica i imatge avançada, que permeten realitzar procediments mínimament invasius com angiografia, angioplàsties, cateterismes o intervencions vasculars.

 

Es tracta dels sistemes d'angiografia més moderns (sistemes d'imatge per visualitzar els vasos sanguinis) amb capacitat d'obtenir imatges en 2D i 3D de l'interior del cos del pacient, de les regions anatòmiques de menor grandària. A més, tot això es realitza a la mateixa taula del quiròfan, sense necessitat de moure al pacient.

Un dels avantatges fonamentals d'aquestes noves instal·lacions és que permeten la possibilitat de nous procediments mixtos quirúrgics i mínimament invasius. Es propicia més el treball multidisciplinari necessari per abordar tractaments combinats adequats per a algunes patologies com ara patologia coronària i vascular entre hemodinamistes i cirurgians cardíacs. "Aquestes unitats ofereixen molt més seguretat i eficàcia en el tractament, treballar de forma multidisciplinar i investigació", conclou per la seva part el doctor Jose Ignacio Bilbao, especialista en radiologia de la Clínica Universitat de Navarra.

 

Informació obtinguda de: El Mundo.
http://www.elmundo.es/salud/2016/04/04/57027cfce2704e90418b461a.html

 BARRA D'EINES
Enviar a un amic Imprimir
Casos clínics
Borsa de treball

Ecografia portàtil en el teu Smartphone.

Ampliar

Ecografia portàtil en el teu Smartphone.

Certificats

Padicat WIS FENIN

Certificats

Web Mèdic Acreditat. Veure més
informació

Nosaltres subscrivim els principis del codi HONcode. Comproveu-ho aquí. Nosaltres subscrivim els principis del codi HONcode.
Comproveu-ho aquí.

ACTEDI Associació catalana de tècnics en imatge per al diagnòstic
Carrer Marina, 27 Baixos. 08005 Barcelona
T. 932 212 242 | M. 630 380 886
Última actualització: 18/07/2018

4329804 VISITES

des del 23 de febrer del 2003

powered by: www.imatek.net