Castellano | Català
 
ASSOCIACIÓ CATALANA DE TÈCNICS EN IMATGE PER AL DIAGNÒSTIC |  Dimecres, 23 de gener de 2019
Actedi
Home > Informació al pacient > Radiacions ionitzants i els seus usos mèdics.

Informació al pacient


Radiacions ionitzants i els seus usos mèdics.

En el camp de la sanitat les radiacions s'usen tant per al diagnòstic, per la capacitat de la radiació per permetre veure el que no pot veure's sense necessitat de recórrer a la cirurgia, com per al tractament de malalties, per la capacitat de la radiació intensa per matar cèl·lules.

Diagnòstic Quan la radiació X penetra al cos, produeix una semiombra que conté àrees més clares i més fosques. Una pel·lícula permet veure una imatge dels òrgans interns, que després s'interpreta per al diagnòstic. ?A partir de les clàssiques radiografies utilitzades en traumatologia o en la inspecció del tòrax, s'han anat desenvolupant noves aplicacions com les mamografies, l'examen dental, l'estudi de l'osteoporosi, la tomografia axial computeritzada (TAC), etcètera. Les tècniques analítiques i el diagnòstic precoç es complementen amb els procediments de contrast, en els que s'introdueix al pacient una determinada substància per fer visibles a la radiació teixits o òrgans, que no ho són en condicions normals.

Tractament L'altra gran aplicació de la radiació en medicina sorgeix de la seva capacitat per destruir cèl·lules. Paradoxalment, aquesta capacitat que és l'origen lògic del rebuig cap a la radiació quan es rep de forma incontrolada, pot convertir-la en eina de curació quan es dosifica i utilitza adequadament. Al costat dels tractaments quirúrgics i químics, l'aplicació selectiva de fortes dosis de radiació a determinades cèl·lules s'ha demostrat com una via eficaç en certes modalitats de càncer. La radioteràpia pot aplicar-se utilitzant un feix d'electrons d'alta energia dirigit a l'interior del teixit que necessita tractament (amb una unitat de telecobalt o, més recentment, amb un accelerador lineal) o mitjançant la ingestió d'una solució radioactiva que es diposita a l'òrgan|orgue a tractar (per exemple, en el tractament de la glàndula tiroide). Informació obtinguda de 9 de gener de 2006

Casos clínics
Borsa de treball

Ecografia portàtil en el teu Smartphone.

Ampliar

Ecografia portàtil en el teu Smartphone.

Certificats

Padicat WIS FENIN

Certificats

Web Mèdic Acreditat. Veure més
informació

Nosaltres subscrivim els principis del codi HONcode. Comproveu-ho aquí. Nosaltres subscrivim els principis del codi HONcode.
Comproveu-ho aquí.

ACTEDI Associació catalana de tècnics en imatge per al diagnòstic
Carrer Marina, 27 Baixos. 08005 Barcelona
T. 932 212 242 | M. 630 380 886
Última actualització: 23/01/2019

4677124 VISITES

des del 23 de febrer del 2003

powered by: www.imatek.net