Informe sobre la Reunió General Anual de la branca Educativa de la EFRS.

Informe sobre la Reunió General Anual de la branca Educativa de la EFRS.

Context

La nit de el sis de maig de el present es va realitzar la Reunió General Anual de la Branca Educativa de la EFRS, la primera que es porta a terme per mitjans telemàtics. Cada any es reserva una espai durant el Congrés Europeu de Radiologia (ECR) per donar cabuda a aquesta reunió de retrobament i posada a punt.

Les circumstàncies no han impedit que representants de societats, associacions i entitats formatives de tot Europa tornin a renovar el seu compromís amb el gran repte d'homogeneïtzar la formació dels radiographers europeus. Com no podia ser d'altra manera, els representants de l'ACTEDI i SEGRA no ens vam perdre l'ocasió.

 

Punts clau

La reunió va començar amb paraules d'ànim i reconeixement per la tasca dels radiographers durant la pandèmia de la covid19. Andrew England i Jonathan McNulty, coordinador de la Branca Educativa i president de la EFRS respectivament, van ser els encarregats d'obrir la sessió. Un dels aspectes que van ressaltar va ser la gran transformació que va suposar i segurament suposarà en el futur la convivència amb el coronavirus. El mètode de realitzar classes, la forma d'avaluar, les pràctiques en els centres de treball, tot s'ha vist revolucionat per la pandèmia Com afrontaran les entitats educatives aquesta transformació? Quins mitjans i competències necessitarà adquirir el professorat i els alumnes?

La reunió va continuar amb un balanç de les activitats realitzades durant el període 2019-2020. Algunes d'elles tan destacades com la sèrie de webinars sobre optimització de dosi en TC, la publicació de diversos documents de posicionament o guia i la convocatòria de la primera i segona edició de l'European Diploma of Radiography.

Per al proper període es preveu seguir enfortint la cooperació entre entitats educatives. Una de les grans preocupacions és la poca homogeneïtat en la formació dels tècnics a nivell europeu. A l'tractar-se d'una professió no reglada a nivell comunitari, cada país determina els currículums formatius i requisits mínims de formació. Aquests aspectes limiten la possibilitat de generar certificats internacionals d'aptitud en diferents camps d'especialització.

En gener 2021 tindrà lloc, a la ciutat neerlandesa de Groningen, un seminari per tractar algunes d'aquestes diferències i donar a conèixer models d'èxit formatiu. Serà sens dubte un esdeveniment d'enorme interès donada la singularitat de la formació de l'radiographer a Espanya.

L'equip de gestió de la Branca Educativa de la EFRS té dos nous membres, un representant finlandesa experta en aprenentatge per simulació i un professor de la Universitat de Cork (Irlanda). Aquest any es va acomiadar a Tiina Kukkes qui va integrar durant diversos anys el grup.

 

¿I nosaltres?

De moment, seguim sense tenir representació de cap entitat formativa espanyola a la EFRS. Observem amb preocupació la gran bretxa existent entre la nostra realitat i la constant universitària que s'observa al llarg i ample de el continent europeu. La EFRS segueix sent un suport clau en la consecució d'un canvi formatiu imprescindible al nostre país. El camí és lent i la cursa s'assembla a una competició de resistència, seguim comptant amb el vostre suport i compromís.

L'any passat vam realitzar una recerca orientada a analitzar les barreres per a la recerca que troba el nostre col·lectiu. Fa uns dies vam llançar una enquesta que pretén generar dades i evidència per perfilar millor les nostres mancances en un context de pandèmia, necessitem la vostra ajuda perquè aquests arguments tinguin la contundència que mereixen. Si no ho has fet encara, et demanem per favor que dediquis 10 minuts a omplir aquest formulari en línia.

Les entitats funcionen gràcies a l'impuls de persones implicades. La nostra força depèn de la solidaritat i compromís de tots nosaltres.

ACTEDI Internacional.

Noticias Relacionadas

CIMER23
CIMER23
Investigadors de Plataforma por el Grado en Imagen médica y Radioterapia radiografien la percepció del col·lectiu de la seva formació de base
Investigadors de Plataforma por el Grado en Imagen médica y Radioterapia radiografien la percepció del col·lectiu de la seva formació de base
Llibre Blanc del Futur de la Professió de Radiographer a 10 anys
Llibre Blanc del Futur de la Professió de Radiographer a 10 anys
ACTEDI aconsegueix la resolució per al Grau
ACTEDI aconsegueix la resolució per al Grau