Contracció de la vesícula biliar en TC i ecografia secundària a la preparació intestinal per colonoscòpia.

15.02.2020

Artículo original: Shin, I., Kim, SW, Kim, HC et al. Contracción de la vesícula biliar en la TC y la ecografía secundaria a la preparación del intestino para la colonoscopia. Abdom Radiol 45, 161-167 (2020)

DOI:  10.1007/s00261-019-02345-0

Societat: Sociedad de Radiología Abdominal

Paraules clau: vesícula biliar, colonoscopia, ultrasonografía, tomografía.

Abreviatures i acrònims utilitzats: US (Ultrasons), TC (Tomografia computeritzada) RM (Ressonància magnètica)

Línia editorial d'el nombre
El número de gener presenta prop de quaranta articles de diversa temàtica, la seva gran majoria en la modalitat de TC o RM. Un dels articles que destaquem està en relació amb l'ús de la radiómica a TC per a la predicció de la recurrència primerenca de l'carcinoma hepatocel·lular, concloent que l'ús combinat de model clínic i radiómico millora la predicció d'aquesta patologia. Un altre dels articles que suscita gran interès compara l'ús de elastografia en RM amb US i el moviment incoherent intravoxel per al estadiatge de fibrosi hepàtica. Finalment, també cal destacar un estudi on s'analitza l'ús de l'PIR (Priority iterative reconstruction) per tal de disminuir la dosi en la TC abdominal multifase a costa de minvar una mica la qualitat final de la imatge.

Motius per a la selecció
La coincidència de la realització d'ecografia o TC amb una colonoscòpia no és una situació excepcional. Conèixer si aquest factor pot alterar el resultat dels estudis justificaria la necessitat de revisar els procediments i protocols en la gestió de les programacions per tal d'evitar la necessitat de reprogramar o oferir estudis amb una qualitat inferior. També resulta d'interès conèixer si hi ha variables que afecten la major o menor distensió vesicular.


Per observar correctament la vesícula biliar tant per TC com per ecografia és necessari que el pacient estigui en dejú. No obstant, quan coincideix que el mateix dia s'ha de sotmetre a una colonoscòpia i una TC o ecografia pot ser que la vesícula no estigui prou distesa a causa de la preparació necessària per a la colonoscòpia. En la realització d'l'estudi van dividir els pacients en dos grups; un amb 123 subjectes que van ser sotmesos a TC i colonoscòpia el mateix dia i que prèviament s'havien realitzat una TC. D'aquests, 14 presentaven alteració de la vesícula biliar (pòlips, litiasi o engrossiment de la paret). L'altre grup està compost per 89 subjectes (prèviament van rebutjar 4 per estar colecistectomizados). A tots se'ls va fer una ecografia el mateix dia de la colonoscòpia i a 32 se'ls havia realitzat anteriorment una ecografia sense coincidir amb una colonoscòpia.

Es va mesurar el volum de la vesícula biliar. En el cas de la TC mitjançant un programa a partir d'el contornejat dels diferents talls realitzats per un radiòleg i per a les ecografies utilitzant la fórmula de l'el·lipsoide. Es va analitzar estadísticament si hi havia diferències significatives dels volums vesiculars obtinguts amb TC amb o sense coincidència amb la colonoscòpia, així com de les ecografies amb i sense coincidència de la colonoscòpia. Pel que fa a la preparació, en el cas de la TC, va ser la següent: 120 pacients van prendre 3 litres de polietilenglicol la nit anterior i 1 litre matí de l'examen, dos amb el preparat de polietilenglicol amb àcid ascòrbic i un amb picosulfato de sodi . La majoria es va realitzar primer la TC i després la colonoscòpia, onze van realitzar primer la colonoscòpia. Els temps entre les dues proves va ser molt diferent segons si es va realitzar primer la TC o la colonoscòpia. Hi havia una disminució de l'volum de la vesícula d'un 36% en el cas de la TC acompanyat per la preparació de l'còlon. El volum va disminuir en 98 pacients i va incrementar en 25 pacients. En 71 pacients va disminuir més de l'30% i més de l'50% en 41 dels pacients. No es van trobar diferències significatives en el volum entre els que en primer lloc es feien la TC o la colonoscòpia. El volum de la vesícula va disminuir significativament quan es va realitzar el mateix dia de la colonoscòpia, tant entre els que presentaven patologia com en els que no. De 14 casos amb patologia vesicular detectades en la TC vuit van ser visualitzades en les dues adquisicions de TC; 06:00 no van ser detectades en la TC posterior (cinc adenomiatosis, i un pòlip), el que significa que patologia de la paret pot passar desapercebuda si la vesícula està contret.

També disminueix el volum vesicular en el cas de l'ecografia quan coincidia amb la colonoscòpia.

En resum l'estudi assenyala que la mida de la vesícula disminueix de l'31,7 ± 15,4 a l'20,3 ± 11,1 cm3 en les TC acompanyades de la preparació per colonoscòpia, és a dir que el volum de la vesícula biliar disminueix un 36% quan es fa el mateix dia la TC i la colonoscòpia. En una tercera part dels pacients aquesta disminució és major a el 50% i en el cas de les ecografies disminuir un 46.6% encara que no és tan exacte per utilitzar la fórmula de l'el·lipsoide en comptes del 3D en el càlcul. En un 20% dels casos no es va poder valorar la vesícula per tenir un diàmetre transvers menor a 1 cm. Per aquest motiu si l'ecografia o la TC es fa el mateix dia que la colonoscòpia s'haurien de repetir les exploracions.

L'article fa referència a la coincidència de resultats en altres publicacions amb l'administració de contrast oral o d'aigua, sent del 35% a l'ingerir ½ litre d'aigua i de 22 ± el 31% ingerint 1 litre. En canvi, en un altre estudi, ingerint 250ml d'aigua i esperant de 10 a 30 minuts, no succeïa el mateix.

El buidatge de la vesícula es produeix per efectes neuronals i hormonals, participant la colecistoquinina que s'activa independentment de el tipus de menjar però que requereix un mínim de distensió gàstrica. En l'estudi es pot atribuir les diferències de l'volum vesicular als diferents intervals que van passar des de la preparació a la realització de la TC, a més de les diferències de l'ritme intestinal. No s'han realitzat estudis per valorar el canvi de la vesícula als 30 minuts en pacients que han pres 500ml d'aigua. Les limitacions de l'estudi es refereixen a aquells casos desestimats per no existir TC prèvia, així com les limitacions en l'exactitud de les mesures preses tant de la TC com l'ecografia, així com el fet que l'ecografia mostra mesures més petites que la TC. Assenyala la necessitat d'estudis amb ultrasons amb colonoscòpia el mateix dia per validar l'efecte negatiu en la detecció de patologia vesicular. També s'indica que només s'ha estudiat un tipus de preparació i podria analitzar els resultats amb una altra tipologia de preparació.

Valoració Personal
L'article presenta clarament la importància d'evitar la coincidència de la preparació de la colonoscòpia amb una TC o ecografia. Però a més aporta un element important en referència a les variables de temporalitat i quantitat de líquid ingerit i el volum obtingut. Considero que aquest treball hagués estat de més interès científic si s'hagués fet una divisió entre grups que contemplés la quantitat ingerida i de el temps transcorregut, per poder descobrir si es podria establir uns temps i quantitats mínimes. Un dels aspectes que no assenyala l'estudi és el temps transcorregut entre els estudis, pel que pogués existir biaix per la possibilitat de canvis en la possible patologia.

Etiquetes
Societat a la qual pertany la publicació: Society of Abdominal Radiology
Secció i òrgan-sistema: Abdomen
Tècnica radiològica: Ultrasons i TC
Tipus d'article: Article original

Artur Roman Soler
Parc Taulí Hospital Universitari (Sabadell), TSIDMN
aroman@tauli.cat
@RadiologiaArtur

Noticias Relacionadas

Moviment longitudinal i rigidesa dels nervis de l'extremitat inferior mesurats amb ecografia i elastografia en població asimptomàtica i simptomàtica: Revisió sistemàtica i metaanàlisi.
Moviment longitudinal i rigidesa dels nervis de l'extremitat inferior mesurats amb ecografia i elastografia en població asimptomàtica i simptomàtica: Revisió sistemàtica i metaanàlisi.
Paper de la radiologia a l'avaluació d'esquelets de jaciments arqueològics.
Paper de la radiologia a l'avaluació d'esquelets de jaciments arqueològics.
Establiment de nivells de dosi de referència locals per a les exploracions de radiografia de tòrax i abdomen a la regió de l'Algarve, Portugal.
Establiment de nivells de dosi de referència locals per a les exploracions de radiografia de tòrax i abdomen a la regió de l'Algarve, Portugal.
Aspectes controvertits de les imatges a l'abús infantil: segona taula rodona del grup de treball sobre abús infantil de la Societat Europea de Radiologia Pediàtrica.
Aspectes controvertits de les imatges a l'abús infantil: segona taula rodona del grup de treball sobre abús infantil de la Societat Europea de Radiologia Pediàtrica.