Declaració i consideracions per a la protecció de pacients i laboratoris de ecocardiografia durant la pandèmia de Coronavirus 2019

Declaració i consideracions per a la protecció de pacients i laboratoris de ecocardiografia durant la pandèmia de Coronavirus 2019

18.05.2020

Artículo original:  Kirkpatrick JN, Mitchell C, Taub C, Kort S, Hung J, Swaminathan M, Declaración de ASE sobre la protección de pacientes y proveedores de servicios de ecocardiografía durante el brote del nuevo coronavirus de 2019. JASE Jn Am Soc Ecocardio. 2020; 33: 259-408..

DOI:  10.1016/j.echo.2020.04.001

Sociedad:  Sociedad Americana de Ecocardiografía,  @ASE360

Paraules clau:  brote de coronavirus 2019, ecocardiografía transtorácica, ecocardiografía transesofágica, equipo de protección personal, protocolos, protección, proveedores de atención médica, ecografistas, POCUS, criterios de uso apropiado.

Abreviatures i acrònims utilitzats: Covid-19 (SARS-CoV-2), ETT (ecocardograma transtorácico), ETE (ecocardiograma transesofágico), PPE (Personal Protective Equipment), AUC (Appropriate Use Criteria), POCUS (Point of Care Ultrasound).

 

Línia editorial del nombre

Aquesta prestigiosa revista nord-americana de caràcter internacional pertany a l'ASE (American Society of Echocardiography), institució considerada com una de les més importants en l'àmbit de ecocardiografia a tot el món. La majoria de guies, protocols, consensos i recomanacions per a l'execució d'aquesta tècnica d'imatge cardíaca per ultrasons són investigades, realitzades i publicades per aquesta entitat. A part de la seva funció investigadora, dóna suport i promou la formació de nous ecocardiografistas, al seu torn acreditant a professionals i laboratoris en aquesta disciplina i els seus diferents modalitats. Documents addicionals han estat publicats per The British Society of Echocardiography, The Societa Italiana di Ecocardiografia i Cardiovascular Imaging i The European Association of Cardiovascular Imaging, totes elles amb el mateix objectiu d'afrontar la pandèmia per COVID-19 de la manera més encertada per part de els serveis de cardiologia i imatge cardíaca. Entre els articles publicats en aquest volum vull destacar el relacionat amb el POCUS (Point of Care Ultrasound), protocol d'adquisició d'imatges recomanat en pacients amb sospita o diagnòstic confirmat de COVID-19 la importància rau en disminuir el temps d'exposició dels ecocardiografistas evitant escampar el virus.

 

Motius per a la selecció

Ha estat molt important per a mi pel fet que abans que aquestes guies i recomanacions fossin publicades, ja en el meu laboratori d'imatge cardíaca havíem començat a aplicar mesures preventives i de protecció per fer front a la pandèmia per COVID-19. El seu significat s'ha fet més fort perquè ha provat la meva capacitat d'adaptació i reinvenció a nivell laboral i professional, ha aconseguit que faci servir el meu enginy davant l'escassetat de recursos per mantenir l'activitat en el nostre laboratori d'ecocardiografia per lluitar dia a dia contra el nou virus sense descuidar els principis de prevenció, protecció i cura de nosaltres mateixos com a professionals, la dels nostres pacients i la població vulnerable.

 

Resum

El nou coronavirus o síndrome respiratòria aguda severa (SARS-CoV-2) que dóna com a resultat a l'COVID-19 ha estat declarat pandèmia el passat 11 de març per la Organització Mundial de la Salut (OMS). L'objectiu d'aquesta revisió és ensenyar l'impacte generat en els laboratoris de ecocardiografia i de com han estat afectats dramàticament en la prestació dels seus serveis a la població de pacients ingressats i ambulants, així com en el personal de ecocardiografistas i altres professionals de l'àrea sanitària a tot el món. El personal sanitari han estat considerats d'alt risc de contagi a causa de la facilitat de disseminació de virus, sobretot en aquells en què a l'realitzar una tècnica diagnòstica com és el cas de l'ecocardiografia no poden evitar el contacte directe amb el pacient ni mantenir una distància adequada. Donat el risc de complicacions cardiovasculars en persones infectades pel COVID-19, incloses aquelles amb patologia cardiovascular prèvia, traumes cardíacs aguts i dany miocàrdic relacionat amb medicaments, l'ecocardiografia és requerida com una tècnica diagnòstica rellevant en la cura de pacients infectats o amb sospita de COVID-19 i en conseqüència els professionals que realitzen els ecocardiogrames estaran seriosament exposats a virus.

Els ecocardiografistas, així com la resta dels professionals sanitaris, tenim el deure de tenir cura dels pacients sense oblidar que estem en primera línia de batalla contra aquesta nova malaltia. Mentre la dedicació de tot el nostre esforç en la cura dels pacients és el cor de la nostra professió, hem també tenir cura de nosaltres mateixos i els nostres éssers estimats, així com protegir i protegir-nos dels nostres pacients com a mesura preventiva evitant disseminar en el possible a l'COVID- 19. Tot això significa reduir a l'màxim el nostre propi risc utilitzant l'adequat equip de protecció individual (EPI).

Aquest document pretén servir com a guia i orientació per a tots aquells professionals i laboratoris d'ecocardiografia en la pràctica diària per afrontar aquest nou repte, de la mateixa manera aborda la classificació o triatge, selecció i presa de decisions davant de l'ús de les peticions ecocardiogràfiques, la seva indicació , realització i mesures recomanades per a una correcta valoració de la funció cardiovascular entre els pacients sospitosos o COVID-19 +. Addicional es proporciona una llista de mesures per a ser usades en els laboratoris d'imatge cardíaca per a la prevenció de contagis per COVID-19.

A continuació es presenten els tres principis fonamentals o punts clau d'aquesta guia:

1. A qui realitzar l'ecocardiograma?
La ecocardiografia transtoràcica, transesofàgica i d'estrès farmacològic o exercici han de ser realitzades només si aporten informació important de cara a el maneig dels pacients i per tant un benefici clínic, en cas contrari hauran de ser reprogramades, posposades o fins i tot rebutjades. D'aquí la importància de revisar minuciosament les peticions de ecocardiogrames que arriben al nostre laboratori per evitar una exposició innecessària de el personal que realitzarà aquests ecocardiogrames. Hi ha dues maneres recomanades per identificar aquests estudis:

a. Determinar quins estudis són electius i reprogramarlos, vam realitzar la resta.
b. Identificar no electius (urgents / emergents) per fer-los i ajornem els que no.

És molt important determinar el benefici clínic que aporta una ecocardiografia en els pacients simptomàtics l'estatus COVID-19 (+) o (-) és desconegut. Conèixer l'estatus dels pacients permet l'apropiada utilització dels equips de protecció individual (EPI) per part de personal i la seva conservació o optimització, si no és necessari. Addicionalment, reduir l'exposició dels ecocardiografistas davant el virus. Tot l'anterior es basa també en el principi de criteri apropiat d'ús o AUC.

Durant la realització d'un ETE és necessari prendre precaucions especials pel seu alt risc de contagi i disseminació de virus, pel fet que el pacient pot tossir, tenir nàusees, esternudar i fins i tot vomitar, escampant una gran quantitat de partícules i gotícules infectades. Depenent de la trajectòria de la crisi sanitària a causa de la pandèmia actual, moltes institucions hauran de fer front a aquest repte amb un reduït nombre de personal, així com de recursos, equips i subministraments mèdics hospitalaris. Un triatge correcte per a la indicació és necessari. Classificar i realitzar els estudis en ordre de prioritat és molt important. Prioritzar s'ha d'aplicar prèvia avaluació cas per cas.

2. On realitzar l'ecocardiograma?
La portabilitat de l'ecocardiografia permet un clar avantatge en l'obtenció d'imatges sense necessitat que el pacient es desplaci des de la seva habitació fins al laboratori de ecocardiografia contribuint a prevenir la disseminació de virus per tot l'hospital. Totes les modalitats d'aquesta tècnica d'ultrasò poden realitzar-se en els diferents escenaris hospitalaris on sigui requerida (unitats d'hospitalització, electrofisiologia, hemodinàmica, urgències, unitat coronària o aguts, unitats de vigilància intensiva, quiròfans, sales de reanimació i recuperació com a recurs addicional a l' laboratori de ecocardiografia). Identificar la localització òptima o escenari on es realitzarà l'estudi té com a objectiu minimitzar el risc de transmissió, però al seu torn la capacitat de monitorització i dotació de personal. Els pacients COVID-19 amb diagnòstic confirmat estan en habitacions sota mesures d'aïllament, realitzar l'ecocardiograma en aquest escenari prevé a gran escala escampar el virus, evitant el trànsit per altres àrees de l'hospital. En els pacients ambulatoris que durant la pandèmia hagin de venir a realitzar-se un ecocardiograma, es recomana practicar el screening per detectar la infecció, a més d'usar diferents màquines i sales d'acord a el risc, protocols i mètodes locals de quarantena.

3. Com realitzar l'ecocardiograma? - Protocol d'adquisició.
La imatge cardíaca és realitzada per una gran varietat d'operadors, àmplia varietat de màquines i de protocols segons la clínica de l'pacient i patologia a estudiar. El POCUS és un protocol curt que està molt recomanat durant la pandèmia a causa de que disminueix el temps d'exposició dels operadors a part que pot aportar la informació necessària sobre la situació actual de l'pacient ia peu de llit, per això tots els estudis ETT i ETE han en el possible realitzar-se amb protocols més curts, ajustats i dirigits a l'motiu rellevant de petició per a disminuir com s'ha dit abans el temps d'exposició de el personal i el risc de contraure la infecció per COVID-19, cal recordar que davant de nous troballes durant la seva realització, les imatges necessàries hauran de ser preses ja que pot tractar-se d'informació molt important de cara a el maneig dels pacients. Totes aquestes tècniques resulten molt atractives a poder realitzar-se a peu de llit fent screening de possibles troballes cardiovasculars i identificar disfunció ventricular de manera primerenca durant la infecció per COVID-19, sense exposar als altres i utilitzant els recursos necessaris. Durant la realització dels ecocardiogrames s'ha de posar tot l'esforç i concentració per obtenir tota la informació diagnòstica tant útil com completa per poder valorar i gestionar de manera encertada a aquests pacients, evitant retornar-se a realitzar imatges addicionals, situació que augmentaria el nostre risc de contagi i disseminació de virus.

Com a conclusió l'article fa referència al fet que el funcionament dels laboratoris d'ecocardiografia es manté com una eina essencial en aquests temps complicats de la pandèmia per COVID-19. El treball en equip és fonamental per seguir oferint un servei d'alta qualitat i eficiència basat en la minimització dels riscos per a nosaltres mateixos, els nostres pacients i tota la població en general que es beneficia de la nostra tècnica diagnòstica. Intentar aplicar en el possible els tres principis en què es basa aquest document, com ara, a qui, com i on realitzar els protocols, pot ser essencial, a més d'una manera adaptable als serveis d'imatge cardíaca no invasiva per fer front a la crisi de l'COVID-19.

 

Valoració Personal

És un article molt útil a causa de la seva descripció i recomanacions pràctiques de fàcil aplicació a qualsevol laboratori d'imatge cardíaca o ecocardiografia. El plantejar els passos a seguir per prioritzar, optimitzar, tenir cura i protegir recursos, personal i pacients és bastant encertat des del punt de vista científic i de l'evidència. Tot això amb l'únic objectiu d'una lluita eficaç contra la propagació de l'COVID-19.

A més de l'impacte generat ja per la pandèmia, aquesta guia ens orienta cap a com plantejar-nos un nou estil de treball basat en la prevenció i protecció de la salut de tota la població i de nosaltres com a personal sanitari en primera línia d'actuació. L'anterior a més d'una valoració personal engloba els punts forts d'aquest article com a bases fonamentals en els nostres llocs de treball, per descomptat l'experiència i l'impacte generat en cada institució o hospital en el qual treballem ha estat diferent, obligant a reinventar i adaptar els nostres laboratoris de ecocardiografia a cada situació des del començament de l'estat de pandèmia, actualment i de cara a el futur. El punt feble d'aquest número és el haver tingut poc en compte les alternatives de protecció de cara a mantenir l'activitat d'un laboratori d'imatge cardíaca davant l'escassetat de material i equips sanitaris necessaris en la lluita contra el COVID-19.

 

Juan Felipe Ortega Restrepo
Hospital Universitario 12 de Octubre, Madrid TSIDMN - Técnico Ecocardiografista
Juanchomad1231@gmail.com

Noticias Relacionadas

Moviment longitudinal i rigidesa dels nervis de l'extremitat inferior mesurats amb ecografia i elastografia en població asimptomàtica i simptomàtica: Revisió sistemàtica i metaanàlisi.
Moviment longitudinal i rigidesa dels nervis de l'extremitat inferior mesurats amb ecografia i elastografia en població asimptomàtica i simptomàtica: Revisió sistemàtica i metaanàlisi.
Paper de la radiologia a l'avaluació d'esquelets de jaciments arqueològics.
Paper de la radiologia a l'avaluació d'esquelets de jaciments arqueològics.
Establiment de nivells de dosi de referència locals per a les exploracions de radiografia de tòrax i abdomen a la regió de l'Algarve, Portugal.
Establiment de nivells de dosi de referència locals per a les exploracions de radiografia de tòrax i abdomen a la regió de l'Algarve, Portugal.
Aspectes controvertits de les imatges a l'abús infantil: segona taula rodona del grup de treball sobre abús infantil de la Societat Europea de Radiologia Pediàtrica.
Aspectes controvertits de les imatges a l'abús infantil: segona taula rodona del grup de treball sobre abús infantil de la Societat Europea de Radiologia Pediàtrica.