Estimació de dosis per a lestudi epidemiològic europeu en tomografia computaritzada pediàtrica.

Estimació de dosis per a lestudi epidemiològic europeu en tomografia computaritzada pediàtrica.

09.11.2021

Artículo original:  Thierry-Chef I., Ferro G., Le Cornet L., Dabin J., Istad TS, Jahnen A., Lee C., Maccia C., Malchair F., Olerud HM, Harbron RW et al. Estimación de dosis para el estudio epidemiológico europeo sobre tomografía computarizada pediátrica (EPICT). radiar Res. 2021.

DOI:  10.1667/RADE-20-00231.1

Paraules clau:  epidemiología, pediatría, tomografía computarizada.

Abreviaturas y acrónimos utilizados:  Intel·ligència Artificial (IA), Federació Europea de Societat Radiogràfica (EFRS), Sistema d'Informació de Radiologia (RIS). Tomografia computeritzada (TC) índice de dosi de tomografia computaritzada (CTDI). Producto dosi de longitud (DLP). Imagen Digital y Comunicaciones en Medicina (DICOM). El sistema de dosimetria per a TC de l'Institut Nacional del Càncer (NCICT, una calculadora de dosis d'òrgans de TC). Institut Nacional del Càncer i la Comissió Internacional de Radiologia. Protección (EFRS).

Linia editorial de el nombre

Cada número de la revista Radiation Research se centra para proporcionar contingut basado en artículos únicos centrados en la investigación amb la radiació expuesta sobre todos los pacientes o en la materia.

Aquest número d'agost no deixa de sorprendre i vénen amb articles de recerca interessants, un parell dels que considero més rellevants, que tracten com afecta la radiació exposada al pacient:

- Els microfets de raigs X espacialment fraccionats provoquen una resposta immunitària i inflamatòria més sostinguda al tronc encefàlic que la irradiació homogènia.

- Dosi biològica eficaç per al tractament d'una població heterogènia de cèl·lules amb un bec de Bragg estès de radiació de partícules.

 

Motius per a la selecció

Gracias a los estudios epidemiológicos que se realizan, permiten valorar el efecto de las radiaciones en los tejidos a estudiar. En este caso la prueba se centra en la tecnología de la TC. Cada vez se están realizando más estudios sobre todo de cómo afecta la radiación expuesta a los pacientes.

El artículo me parece interesante porque se ha estudiado longitudinalmente una población con más de un millón de pacientes pediátricos en nueve países Europeos, durante de unos cuarenta años de estudio.

 

Resum

L'ús de la tomografia computada està molt estès a la majoria dels països d'ingressos alts i mitjans del món. Mentre que la TC té un paper crucial en l'assistència sanitària moderna, el seu ús generalitzat continua plantejant preguntes sobre la magnitud de les dosis rebudes i els riscos associats a la salut. La tecnologia de la TC ha evolucionat considerablement des de la seva introducció l'any 1970, cosa que ha donat com a resultat una adquisició de dades més ràpida i una millor qualitat d'imatge per a fins mèdics de diagnòstic. Les dosis de TC, en particular per a pacients pediàtrics i adolescents, s'han reduït, sobretot des de principis de l'any 2000, quan es va cridar l'atenció sobre l'ús inadequat sobre que es podrien solucionar amb altres proves que irradien menys el pacient.

L'Estudi Epidemiològic Europeu per Quantificar els Riscos de la Tomografia Computaritzada Pediàtrica (estudi EPI-CT) va ser dissenyat per superar les limitacions d'estudis reportats prèviament.

D'aquesta manera augmentar el poder estadístic, de les estimacions directes dels riscos de càncer de les dosis de radiació, associades amb la tomografia computada a la infància i l'adolescència.

Un aspecte important de lestudi va ser la millora de la reconstrucció de dosis. Per això, es va desenvolupar una estratègia integral de reconstrucció de dosi i un mitjà per estimar la incertesa de forma individual. Aquest esforç va incloure la recopilació de dades rellevants relacionades amb la dosi, reconeixent les dificultats principals que sorgeixen de la gran escala i la naturalesa internacional de les dades, amb la intenció de proporcionar la millor base per a l'avaluació retrospectiva de la relació dosi-resposta. Les dades recopilades a l'estudi també són una font d'informació clau sobre les pràctiques radiològiques passades i actuals i l'evolució de les dosis associades amb la tomografia computada pediàtrica al llarg del temps.

Dins EPI-CT, es van recopilar dades de TC per a un total de 948.174 pacients pediàtrics de Bèlgica, Dinamarca, França, Alemanya, Països Baixos, Noruega, Espanya, Suècia i Regne Unit. Per definició, a tots els pacients se'ls ha realitzat almenys una tomografia computaritzada abans dels 22 anys entre finals de la dècada del 1970, quan la tomografia computaritzada va estar disponible per primera vegada, i el 2014, el final de l'estudi.

 

Valoració Personal

És un article molt interessant, es poden treure moltes conclusions de diferents temes, però els més destacats són aquells on es pot veure gradualment la millora de les noves tecnologies.

Com per exemple, de com havien de desar la information sobre la dosi rebuda pel pacient. Un dels punts febles que han tingut realitzant aquest estudi, ha estat some pèrdua de document amb informació necessària per a la investigació.

El canvi que s'ha fet aproximadament 20 anys després de començar l'studi és que no van tenir cap problema a l'hora de gestionar les dades important per a la investigació.

Finalment, el més rellevant és que a principis dels anys 70 van començar a utilitzar la TC, sense cap consciència sobre els efectes que podria tener el pacient. Gràcies a aquests estudis s'ha pogut modificar la idea que tenien sobre el TC.

 

Mónica Araias Rodríguez
Hospital de Palamós. TSIDMN.

marias@ssibe.cat  @AraiasMonica

Noticias Relacionadas

Recomanacions per a la coordinació dels serveis de Neurologia i Neurorradiologia en l'atenció a pacients amb esclerosi múltiple.
Recomanacions per a la coordinació dels serveis de Neurologia i Neurorradiologia en l'atenció a pacients amb esclerosi múltiple.
Evidència radiològica de dany testicular en casos de Coronavirus de la Síndrome Respiratòria Aguda Greu 2. Un potencial rol de la sonoelastografia.
Evidència radiològica de dany testicular en casos de Coronavirus de la Síndrome Respiratòria Aguda Greu 2. Un potencial rol de la sonoelastografia.
Implicació pronòstica de l'índex de rigidesa auricular esquerra en pacients amb insuficiència cardíaca amb fracció d'ejecció preservada.
Implicació pronòstica de l'índex de rigidesa auricular esquerra en pacients amb insuficiència cardíaca amb fracció d'ejecció preservada.
Millora de la sol·licitud de ressonàncies magnètiques de genoll en atenció primària mitjançant indicacions adequades: un projecte de millora de la qualitat.
Millora de la sol·licitud de ressonàncies magnètiques de genoll en atenció primària mitjançant indicacions adequades: un projecte de millora de la qualitat.