Implicació pronòstica de l'índex de rigidesa auricular esquerra en pacients amb insuficiència cardíaca amb fracció d'ejecció preservada.
25.09.2023
Article original: Darae K, Jeong HS, Ki HC, Seung HL, Jin-Oh C, Eun-Seok J et al. Prognostic Implications of Left Atrial Stiffness Index in Heart Failure Patients With Preserved Ejection Fraction. JACC Cardiovasc Imaging. 2023 Apr;16(4):435-445.
DOI: 10.1016/j.jcmg.2022.11.002
Societat: American College of Cardiology @ACCinTouch
Paraules clau: Left atrial stiffness, left atrial strain, left ventricular filling pressure, prognosis.
Abreviatures i acrònims utilitzats: Aurícula esquerra (AI), insuficiència cardíaca amb fracció d'ejecció preservada (IC-FEp), pressió capil·lar pulmonar (PCP), Fracció d'ejecció (FEVI), N-terminal del propèptid natriurètic tipus B (NT- proBNP), tensió longitudinal auricular bec (PSLA), pressió sistòlica artèria pulmonar (PSAP).
Línia editorial del nombre
JACC: Cardiovascular Imaging forma part d´una família de revistes especialitzades llançades pel reconegut Journal of the American College of Cardiology. Proporciona als lectors una visió àmplia i equilibrada de tots els aspectes de les imatges cardiovasculars i inclou investigació clínica original sobre tècniques d'imatges no invasives i invasives.
Dins dels articles publicats en aquesta edició, hi ha un altre article sobre la caracterització dels diferents fenotips d'amiloïdosi a través dels diversos graus de captació cardíaca a la gammagrafia òssia, així com imatges de ressonància magnètica cardíaca i ecocardiogràfiques.
A més, trobem altres articles sobre els pacients amb infart agut de miocardi sense lesions coronàries obstructives a través dels diferents mecanismes ateroscleròtics avaluats per Tomografia de Coherència Òptica, i sobre els predictors de la progressió de la placa angiografia per tomografia computaritzada coronària.
Motius per a la selecció
He seleccionat aquest article perquè el mètode per a l'avaluació de la funció diastòlica del ventricle esquerre és l'ecocardiografia, per la seva àmplia disponibilitat, precisió, seguretat i baix cost.
Últimament, s'estan incorporant els paràmetres de strain que obre nous horitzons sobre la progressió d'algunes patologies, aquest estudi ens indica que un cop més, aquest paràmetre ens permet avançar-nos en el pronòstic d'aquests pacients respecte d'altres dades més clàssiques.
Resum
L'objectiu de l'estudi era avaluar el pronòstic de la rigidesa de l'aurícula esquerra (AI) en pacients amb insuficiència cardíaca amb fracció d'ejecció preservada (IC-FEp). Es pretén utilitzar els paràmetres de l'AI, ja que es coneix que tenen un paper important en la fisiopatològica i la progressió d'aquests pacients.
Es va realitzar un estudi retrospectiu amb pacients als quals se'ls havia realitzat un cateterisme i tenien una pressió telediastòlica ventricular esquerra elevada (PCP més gran de 16 mmHg) i tenien un ecocardiograma en un termini de 7 dies amb FEVI preservada (més del 50 %) amb una qualitat d'imatge adequada per poder fer el strain de l'AI, l'ompliment mitral, el volum de l'AI i el Doppler tissular de l'anell. A més, també es van recollir dades demogràfiques i de laboratori com el NT-proBNP.
Les alteracions funcionals i estructurals de l'AI influeixen de manera significativa en la morbiditat i la mortalitat dels pacients amb disfunció diastòlica. Es considera que la funció de l'AI és un dels factors que contribueixen a la progressió d'IC-FEp. En els pacients que tenen una pressió elevada al ventricle esquerre, l'AI està exposada directament a una pressió elevada i, per tant, a una tensió de la paret de l'AI, augmentant la rigidesa i contribuint a l'aparició o l'empitjorament dels símptomes de la IC-FEp.
Estudis recents han demostrat que el deteriorament a l'Strain de l'AI té un valor diagnòstic i pronòstic per a aquesta patologia. S'estableix el paràmetre de l'índex de rigidesa de l'AI com la velocitat d'entrada transmitral diastòlica primerenca (Onda E) entre la velocitat diastòlica primerenca de l'anell mitral (Onda E´) entre la tensió longitudinal auricular bec (PSLA): E/E´ / PSLA.
L'índex de rigidesa de l'AI va mostrar un rendiment predictiu millor que els paràmetres clàssics d'avaluació de la funció diastòlica mitjançant ecocardiografia, significativament millor que el d'E/é, la PSAP o el volum de l'AI. El paràmetre E/E´/PSLA és relativament senzill i no invasiu i va mostrar una bona correlació amb el NT-proBNP i els paràmetres convencionals.
Els pacients amb baixa rigidesa de l'AI (E/E´/ PSLA > 0.26) van tenir millors resultats clínics que els que tenien una alta rigidesa de l'AI durant una mitjana de seguiment de 6 anys, als quals se'ls va associar més risc de mort i hospitalització per insuficiència cardíaca. Aquest índex es podria utilitzar per avaluar millor el risc de futurs esdeveniments cardiovasculars i monitoritzar les respostes terapèutiques a tots els estadis de la IC-FEp.
Valoració Personal
Aquest estudi em sembla interessant, ja que realitzar l'Strain cada dia és més habitual als laboratoris d'imatge cardíaca. Habitualment s'utilitza en pacients d'oncologia per anticipar-nos de manera precoç del dany per quimioteràpia, ja que és un marcador de funció cardíaca molt més sensible que altres paràmetres.
L'única crítica que podem fer cap a aquest paràmetre és que per poder fer servir aquesta tecnologia es necessiten equips adaptats i pacients amb una finestra acústica òptima per poder processar les imatges, a més de necessitar més temps d'estudi.
Com a resum, em sembla un paràmetre òptim que pot marcar la diferència en cert tipus de pacients i que podem incloure-ho com una dada més per monitoritzar millor la resposta al tractament, millorant la qualitat de vida del pacient.
Laura López Maldonado
Hospital U. 12 de Octubre. TSID.
lalomal@hotmail.com @lauralpzm