Pràctica clínica en medicina nuclear pediàtrica: enquesta internacional realitzada per l'OIEA.

Pràctica clínica en medicina nuclear pediàtrica: enquesta internacional realitzada per l'OIEA.

16.06.2020

Artículo original:  Poli GL, Torres L, Coca M, Veselinovic M, Lassmann M, Delis H, et al. Práctica de medicina nuclear pediátrica: una encuesta internacional del OIEA. EJNMMI. 2020;47(6):1552–63.

DOI:  10.1007/s00259-019-04624-w

Sociedad:  Asociación Europea de Medicina Nuclear  @officialEANM

Paraules clau:  encuesta internacional multicéntrica, medicina nuclear pediátrica, actividad administrada.

Abreviaturas y acrònims utilitzats:  CT (tomografía computarizada), DLP (producto de dosis-longitud), DMSA (ácido dimercaptosuccínico), EANM (Asociación Europea de Medicina Nuclear), EUROATOM (Comunitat Europea de l'Energia Atòmica), 18F-FDG (Fluor 18 fluorodesoxiglucosa ), kV (kilovoltaje), NACG (North American Consensus Guidelines), MAG3 (mercaptoacetyltriglycine), MDP (metildifosfonato), MNP (medicina nuclear pediàtrica), OIEA (Organització Internacional de l'Energia Atòmica), PET (tomografía por emisión de positrones) , SPECT (Tomografía Computarizada por Emisión de Fotón Único), 99mTc (tecneci 99 metaestable).

Línea editorial del número

European Journal of Nuclear Medicine and Molecular Imaging és una revista amb periodicitat mensual de la Society of Nuclear Medicine and Molecular Imaging. S'hi dóna cobertura a tots els camps abastats de la medicina nuclear i la imatge molecular, incloent; dosimetria, radiobiología, radioquímica i radiofarmàcia entre d'altres.

D'entre tots els articles de aquest mes, cal destacar un dedicat a l'aplicació de l'18F-FDG PET / CT en nens amb febre d'origen desconegut. Aquest article mostra que en gairebé la meitat dels casos, el 18F-FDG PET / CT resultar d'utilitat per localitzar el focus infecciós.

 

Motius per a la selecció

En el camp de la medicina nuclear, hi ha pocs centres que es dediquin exclusivament a la realització de proves pediàtriques, cosa que dificulta, en moltes ocasions, tenir protocols optimitzats per a cada tipus de pacient pediàtric dins de l'extens catàleg de proves dels nostres serveis.

He seleccionat aquest article perquè crec que val la pena posar el focus en les dosis que reben els nostres pacients i encara més si és possible, si aquests són nens.

És important conèixer la diferències entre centres per poder tenir una visió en perspectiva d'on es troba cada servei, per així poder tenir un punt de partida amb l'objectiu d'optimitzar les dosis administrades als nostres pacients.

 

Resum

Estem davant d'un article basat en una enquesta de l'OIEA en què l'objectiu és avaluar l'estat de la pràctica de la MNP a tot el món, centrat principalment en països amb mitjans i baixos recursos. Concretament a Amèrica Llatina, Europa de l'Est, Àfrica i Àsia. L'estudi, tracta de demostrar si existeix variabilitat en la pràctica de la MNP entre centres i països i si els professionals, segueixen les pautes establertes en les diferents guies de consens.

Per a tal fi, es va realitzar una enquesta, de la qual es van obtenir 133 respostes de 62 països diferents. L'estudi va incloure, entre altres, preguntes sobre el tipus de població de l'hospital, els estudis més utilitzats, el seguiment que el centre realitza (o no) de les guies publicades i també es va sol·licitar si realitzaven proves d'imatge de fotó únic (planar i SPECT) i proves de PET / CT.

Les dades generals obtingudes més destacats són:

Els cinc estudis més utilitzats en la MNP són: rastrejos ossis 99mTc-MDP, estudis de la morfologia renal 99mTc-DMSA, renogramas 99mTc-MAG3, estudis de tiroide amb pertecnetat 99mTc així com estudis 18F-FDG PET.
Hi ha una àmplia variació entre centres de l'edat considerada com pediatria, obtenint dades que van des dels 12 anys fins als 20, obtenint una mitjana de 17 i una moda de 18.
Gairebé la meitat dels centres (48%), realitzen menys de 200 estudis pediàtrics a l'any, mentre que tan sols un 11% realitza més de 1000.
El 55% dels centres objecte d'estudi, ha indicat que usava com a guia la targeta de dosimetria pediàtrica de la EANM, el 8% utilitzaven les NACG, el 4% feia servir pautes de la societat local, el 31% va utilitzar una combinació de guies, mentre un 2% va indicar usar les seves pròpies pautes.
Amb les dades generals obtingudes, es va realitzar un estudi sobre les activitats administrades als infants en les proves més freqüents realitzats en MNP, obtenint els següents resultats:

En els estudis de 99mTc-MDP, els valors de compliment de les recomanacions de la EANM són sensiblement millors a la resta d'estudis.
El nivell de compliment de les recomanacions, va disminuint progressivament per a les administracions de 99mTc-DMSA, el pertecnetat 99mTc i el 99mTc-MAG3, arribant en l'últim cas, a administracions d'activitat fins a nou vegades superiors a les recomanades.
En el cas de l'18F-FDG PET, hi ha un bon compliment de les recomanacions internacionals sobre activitats administrades. En contraposició, hi ha una gran heterogeneïtat en els resultats de la CT, respecte a l'kV pic, així com als DLP.
Amb tots els resultats obtinguts, l'enquesta de l'OIEA llança algunes conclusions i recomanacions molt interessants:

Es requereix una major atenció a les dosis administrades per a estudis de 99mTc-DMSA, pertecnetat 99mTc i 99mTc-MAG3.
En alguns centres s'està fent un ús incorrecte de la targeta de dosimetria pediàtrica de la EANM, els autors, recomanen l'ús d'aquesta mateixa eina en línia.
Els centres que segueixen les recomanacions internacionals, solen tenir un major encert en l'activitat administrada. Per tant, les guies són una eina útil per a l'estandardització de la imatge pediàtrica.
Es requereix la capacitació d'experts en física mèdica que inclogui els protocols de CT dels estudis de 18F-FDG PET, amb la finalitat de reduir l'exposició a l'pacient.

 

Valoració Personal

L'article m'ha semblat de gran interès per al col·lectiu de medicina nuclear, ja no només pels resultats obtinguts, sinó per la gran possibilitat de millora que es brinda als centres que han participat en l'enquesta. Com tots sabem, la població pediàtrica, és una grup poblacional amb el qual hem de tenir una especial cura davant les exposicions a radiacions ionitzants.

En general, ens acostumem a treballar d'una determinada manera i de vegades, oblidem que la tecnologia avança, i amb ella, hauríem d'avançar tots junts. M'hagués agradat veure la comparativa entre països amb més poder adquisitiu, però sé que aviat el tindrem sense necessitat d'enquestes, gràcies a la nova normativa i a la nova tecnologia.

D'una banda, la Directiva 2013/59 / EURATOM, marca el camí a seguir sobre la responsabilitat de les activitats administrades. D'altra banda, els nous programari de registre de dosi automatitzats, permeten tenir una radiografia (gairebé en temps real) de les dosis administrades i això permetrà compare the complement of les guies de recomanació a cada país, centre, i fins i tot entre cada usuario.

 

Luís Gabaldà Martínez
Hospital Vall d'Hebron Barcelona TSID/Graduado en Imagen Médica y radioterapia.
lgabalda@vhebron.net

Noticias Relacionadas

Moviment longitudinal i rigidesa dels nervis de l'extremitat inferior mesurats amb ecografia i elastografia en població asimptomàtica i simptomàtica: Revisió sistemàtica i metaanàlisi.
Moviment longitudinal i rigidesa dels nervis de l'extremitat inferior mesurats amb ecografia i elastografia en població asimptomàtica i simptomàtica: Revisió sistemàtica i metaanàlisi.
Paper de la radiologia a l'avaluació d'esquelets de jaciments arqueològics.
Paper de la radiologia a l'avaluació d'esquelets de jaciments arqueològics.
Establiment de nivells de dosi de referència locals per a les exploracions de radiografia de tòrax i abdomen a la regió de l'Algarve, Portugal.
Establiment de nivells de dosi de referència locals per a les exploracions de radiografia de tòrax i abdomen a la regió de l'Algarve, Portugal.
Aspectes controvertits de les imatges a l'abús infantil: segona taula rodona del grup de treball sobre abús infantil de la Societat Europea de Radiologia Pediàtrica.
Aspectes controvertits de les imatges a l'abús infantil: segona taula rodona del grup de treball sobre abús infantil de la Societat Europea de Radiologia Pediàtrica.