Reducció de dosis en pacients oncològics pediàtrics a Total-Body [18F] FDG PET/CT tardana.

Reducció de dosis en pacients oncològics pediàtrics a Total-Body [18F] FDG PET/CT tardana.

02.09.2024

Article original: Mingels C, Spencer B, Nalbant H, Omidvari N, Rokni M, Rominger A, et al. Dose Reduction in Pediatric Oncology Patients with Delayed Total-Body [18F] FDG PET/CT. JNM. 2024 Jul; 124:267521.

DOI: 10.2967/jnumed.124.267521

Societat: The Journal of Nuclear Medicine @JournalofNucMed

Paraules clau: PET cos complet, reducció de dosis, oncologia pediàtrica, PET gran camp de visió axial, [18F] FDG.

Abreviatures i acrònims utilitzats: Tomografia per emissió de positrons (PET), Fluor 18 (18F) fluorodesoxiglucosa (FDG), Luteci 177 (177Lu), Tomografia Computeritzada (CT), cos sencer (TB), miliSievert (mSv), MegaBecquerel (MBq), kilo ), volum d'interès (VOI), standard uptake value (SUV), mil·límetre (mm), amplada a mitja alçada (FWHM), Associació Europea de Medicina Nuclear (EANM).

Línia editorial del nombre

The Journal of Nuclear Medicine, revista oficial de la Societat de Medicina Nuclear i Imatge Molecular, ofereix als seus lectors investigacions, articles científics i d'educació continuada, així com revisions de llibres i ofertes de feina.
En aquest número de la revista hi podem trobar alguns articles molt interessants. Cal destacar l'editorial on s'explica l'estat actual i la implementació de les eines d'intel·ligència artificial per a la segmentació del PET [18F] FDG. Un altre article interessant és un en què s'estudia la relació entre la dosi absorbida i la resposta en tumors neuroendocrins tractats amb [177Lu] Lu-DOTATATE.

Motius per a la selecció

La reducció de la dosi rebuda per una població tan vulnerable com els nens és més que suficient motiu per a la selecció d'aquest article. Tot i que és cert que aquests equips de gran camp axial encara no són presents a Espanya, això podria canviar ràpidament. A més, una cosa molt rellevant d'aquest article és que ofereix un mètode robust que es pot reproduir amb altres equips i també amb un altre tipus de pacients per optimitzar els protocols i reduir la dosi o el temps necessaris.

Resum

Des de la introducció del PET/CT, aquesta ha tingut un desenvolupament ràpid. El darrer gran avenç ha estat la dels equips amb camps de visió axial grans i TB PET. La millora en l‟eficiència de recol·lecció de dades d‟aquests equips ha permès la reducció de l'activitat del radiofàrmac administrat, fent també possible l‟obtenció d‟imatges tardanes. Això darrer té dos avantatges ja documentats en equips PET tradicionals; d'una banda, l'eliminació més gran del radiofàrmac no incorporat a les cèl·lules a estudiar, i, d'altra banda, el fet que alguns tumors malignes augmentin la seva captació en imatges tardanes, mentre que lesions benignes la redueixen.

Algunes malalties oncològiques en pediatria, com els limfomes i sarcomes, són avaluats amb PET/CT de manera freqüent. Com és sabut, els pacients pediàtrics són més sensibles a les radiacions ionitzants, i està reportat que el risc de patir una leucèmia infantil augmenta en un 12%/mSv hi ha més que un 9% de tots els càncers de tiroide són deguts a aquest tipus de radiacions. Per això, no són pocs els intents que s'han fet per intentar reduir la dosi al màxim sense comprometre'n els resultats. Per això, altres estudis han demostrat la possibilitat de, amb un TB PET, reduir la dosi a la meitat, tot reduint el temps total d'adquisició del PET a uns 60 segons respecte als 600 segons usats a l'estàndard de referència. Segons això, teòricament és possible reduir l'activitat administrada a un 1/20 de la de referència. Tot i això, no havia estat provat en protocols amb adquisicions tardanes.

L'objectiu principal de l'estudi va ser proveir la metodologia per avaluar els millors paràmetres de reconstrucció per a imatges tardanes amb reducció de l'activitat administrada. El segon objectiu va ser l'avaluació clínica de la potencial reducció de dosis.

L'estudi es va basar en una anàlisi retrospectiva on, per a l'avaluació de les imatges, es van utilitzar imatges d'un total de 19 pacients en estadificació inicial, mentre que, per a l'optimització dels paràmetres de reconstrucció, es van utilitzar les imatges de seguiment de 12 dels pacients. Totes les imatges corresponen a estudis rutinaris de [18F] FDG a un equip TB PET/CT uEXPLORER d'United Imaging Healthcare, amb dejuni d'almenys 6 hores, una activitat administrada de 4.07 ± 0.49 MBq/kg, temps d'incorporació de 120 minuts i una adquisició de 20 minuts en mode llesta.

La preparació de les dades va consistir en la barreja aleatòria dels esdeveniments per coincidència de la manera llista per després realitzar les reconstruccions d'1/4, 1/8, 1/16 i 1/32 del temps estàndard (20 minuts).

Per a l'optimització dels paràmetres es van utilitzar 4 grups de paràmetres de reconstrucció diferents per a cadascun dels 12 estudis, i van ser avaluades qualitativament per 3 metges nuclears, escollint el millor grup per consens.

Es va fer una anàlisi semiquantitativa mitjançant VOIs a les lesions a més del fetge, aorta ascendent i la tercera vèrtebra lumbar, obtenint així diferents mètriques, com el SUVmax, SUVpeak, relació senyal-soroll, relació tumor-fons i relació contrast-soroll.

Per a l'anàlisi visual, es van comptar les lesions de cada pacient fins a un màxim de 10 i es va avaluar la qualitat d'imatges mitjançant una escala Likert de 5 punts.

El procés d'optimització dels paràmetres de reconstrucció va resultar en l'aplicació de filtres de suavitzat a les reconstruccions de menor temps: 1/16 (Gaussian 4 mm FWHM) i 1/32 (Gaussian + non-local means 4 mm FWHM).

Dels resultats ben detallats a l'article, cal destacar la diferència significativa en la quantificació tumoral, concretament el SUVmax a les reconstruccions de l'1/16 i 1/32 del temps de referència. En aquestes mateixes reconstruccions la relació tumor-fons també es redueix significativament, mentre que la relació contrast-soroll va ser significativament menor en totes les reconstruccions de baix comptatge.

Quan la interpretació qualitativa de la qualitat d'imatge, la reconstrucció d'1/4 del temps va tenir una mitjana de 5 a l'escala (la millor puntuació possible) mentre que va baixar a 4 a la d'1/8, les altres dues van tenir una mitjana de 3. El nombre de lesions detectades va passar de 113 a la imatge original a reduir-se a 107, 105, 102 i 88, mostrant a l'anàlisi estadística que només en les dues primeres no hi va haver diferències significatives.

L'estudi demostra que és possible la reducció de l'activitat administrada, fins i tot amb imatges tardanes, repercutint positivament en la dosi absorbida pels nens i els costos de la prova.

L'avaluació clínica va concloure que, a partir d'un límit de reducció d'1/8, és necessari l'aplicació de filtres per mitigar l'augment de soroll, fet que es comprova en l'anàlisi semiquantitativa, ja que no hi ha diferències significatives en la relació senyal-soroll del fetge a les tres reconstruccions de menys comptes (1/8, 1/16 i 1/32).

Els autors posen èmfasi en el fet que en altres estudis semblants, on es valora la possibilitat de reduir les activitats administrades, no es fa el procés d'optimització de paràmetres de reconstrucció. Així doncs, no espremen tot el potencial del TB PET/CT. Això és especialment important en les reconstruccions de menor comptatge on el soroll augmenta considerablement.

El límit de reducció de dosis establert a 1/8 dels comptes de referència, segons els resultats obtinguts, permeten reduir l'activitat administrada a 0,5 MBq/kg mantenint el temps d'adquisició en 20 minuts. A les guies de l'EANM, on se suggereix un producte temps-activitat de, com a mínim, 7 MBq·min·bed-1·kg-1 per a adquisicions 60 minuts postinjecció, el producte del resultat de l'estudi, utilitzant els 0,5 MBq /kg dona 10 MBq·min·kg-1 per a la imatge tardana, traduint-se en 7 MBq·min·kg-1 en una imatge als 60 minuts, complint la recomanació.

Entre les limitacions de l'estudi que mostren els autors destaca la que fa notar la gran diferència entre la reconstrucció de menys comptes acceptada i la següent (18, 116) obrint la possibilitat de trobar un punt mitjà entre elles, que permet així reduir encara més aquests 0,5 MBq/kg.

 

Valoració personal

L'article, a més de ser molt interessant, és molt útil, ja que no se centren només a mostrar els seus resultats, sinó a crear i explicar una metodologia que, al meu entendre, és molt robusta, que permet replicar l'estructura de l'estudi per avaluar-ne d'altres equips i radiofàrmacs, facilitant així el disseny de futurs estudis.

Les limitacions explicades pels autors són molt completes i estan molt ben detallades.

L'únic que he trobat a faltar a l'article és que, en els resultats de l'anàlisi semiquantitativa s'esmenta, com calia esperar, un augment del SUVmax i de la desviació estàndard quan es redueix el temps, però no es comenta què passa amb el SUVpeak, paràmetre que hauria de patir menys l'augment de soroll provocat per la reducció dels comptes d'aquestes reconstruccions.

Albert Tomás Corella
TSIDMN.

alberttomas7@gmail.com

Noticias Relacionadas

Remodelació del cor dret i resultats en pacients amb insuficiència tricúspide.
Remodelació del cor dret i resultats en pacients amb insuficiència tricúspide.
Quists esplènics: pistes en el diagnòstic diferencial ecogràfic i un nou paper de l'artefacte de centelleig.
Quists esplènics: pistes en el diagnòstic diferencial ecogràfic i un nou paper de l'artefacte de centelleig.
TC-perfusió i FFR-TC en la valoració de la malaltia coronària.
TC-perfusió i FFR-TC en la valoració de la malaltia coronària.
Recomanacions per netejar els transductors endocavitaris d'ultrasons entre pacients.
Recomanacions per netejar els transductors endocavitaris d'ultrasons entre pacients.