Reducció de la dosi de radiació i millora de la qualitat d'imatge en la venografia portal per TC mitjançant 80 kV i la reconstrucció iterativa estadística adaptativa ASIR-V en pacients prims.

Reducció de la dosi de radiació i millora de la qualitat d'imatge en la venografia portal per TC mitjançant 80 kV i la reconstrucció iterativa estadística adaptativa ASIR-V en pacients prims.

16.03.2020

Artículo original:  Zhanli R, Xirong Z, Zhijun H, Dou L, Zhentang L, Donghong i, et. Reducción de la dosis de radiación y mejora de la calidad de la imagen en la venografía portal de TC con 80 kV y reconstrucción iterativa estadística adaptativa-V en pacientes delgados. 2020; 27: 233 - 243.

DOI:  10.1016/j.acra.2019.02.022

Sociedad:  Radiología Académica  @AcademicRad

Paraules clau:  ASIR-V, CTPV, IR.

Abreviaturas y acrònims utilitzats: CTPV (tomografia computada de la vena porta), SNR (relació senyal-soroll), CNR (relació contrast-soroll), IR (reconstrucció iterativa), TC (tomografia computada), ROI (región de interés) , HU (unitats Hounsfield), kV (quilovoltios).

 

Línia editorial d'el nombre

La revista Academic Radiology publica informes originals d'investigacions clíniques i de diagnòstic per imatges, l'ús diagnòstic d'isòtops radioactius, tomografia computada, tomografia per emissió de positrons, ressonància magnètica, ultrasò, angiografia per sostracció digital i tècniques relacionades. En el present número destaca un article dedicat a la classificació de carcinoma de cèl·lules renals mitjançant aprenentatge automàtic basat en xarxes neuronals artificials i un altre sobre l'avaluació de la viabilitat miocàrdica en la cardiopatia isquèmica per PET / MRI.

 

Motius per a la selecció

Si parlem de TC automàticament se'ns ve al cap la dosi de radiació, és un tema que capta molt l'atenció en la nostra pràctica diària. És important conèixer les possibles estratègies de reducció de dosi existents i com aplicar-les, és per això que aquest tipus d'articles relacionats amb disminuir a el màxim la dosi de radiació mantenint la qualitat d'imatge cobren rellevància i hem de donar-li la difusió que es mereix. El propòsit d'aquest estudi va ser el d'explorar la viabilitat de reduir la dosi de radiació i millorar la qualitat d'imatge en l'adquisició per TC de la vena porta utilitzant sota quilo voltatge i diferents reconstruccions amb l'algoritme ASIR-V de reconstrucció iterativa.

 

Resum

En l'actualitat el mètode d'avaluació no invasiu per a la visualització de patologia de la vena porta és la tomografia computada, a partir d'ara CTPV. Una de les estratègies per aconseguir una millora en la CTPV seria la d'augmentar la quantitat de contrast endovenós, però això pot portar associat un major risc de nefropatia per induïda per contrast. Actualment s'utilitza tant la modulació de la dosi i la reducció de l'voltatge de el tub, això permet baixar la dosi de contrast endovenós millorant la qualitat d'imatge vascular però també pot portar associat una alta taxa de soroll especialment en pacients més corpulents. La reconstrucció iterativa (IR) sembla ser que està guanyant terreny a l'hora generar imatges amb una qualitat diagnòstica acceptable quan es redueix el voltatge i el corrent de l'tub, l'algoritme ASIR combina imatges d'IR i de retroprojecció filtrada segons el percentatge que es triï . El 40% de ASIR sembla ser el percentatge recomanat per a reconstrucció d'imatges segons diversos estudis presents en aquest article.

La IR ASIR pot reduir la dosi de radiació en el rang de l'25% a l'45% sota la premissa de garantir clínicament la qualitat d'imatge diagnòstica segons diversos estudis. Recentment es va desenvolupar l'algoritme ASIR-V que adopta un model de soroll més avançat, té un major potencial per reduir el soroll a la imatge, la dosi de radiació, millorar la densitat d'imatge i suprimir artefactes.

Per tant, el propòsit d'aquest estudi va ser explorar la viabilitat de reduir la dosi de radiació i millorar la qualitat de la imatge amb la reconstrucció ASIR-V amb 80kV per a la CTPV i comparar la qualitat d'imatge reconstruïda utilitzant diferents percentatges de l'algoritme ASIR-V amb la de l'40% ASIR recomanat.

En l'estudi van participar un total de 60 pacients amb un índex de massa corporal no superior a 25 i amb les condicions clíniques que requereixin una CTPV i es van dividir de forma aleatòria en grup A i B. Pel que fa a el protocol d'adquisició es van realitzar adquisicions trifàsiques d'abdomen amb contrast endovenós, els pacients de el grup A van ser escanejats amb un voltatge de el tub de 120 kV i concentració de contrast de 600 mgl / kg i el grup B amb un voltatge de el tub de 80 kV i 350 mgl / kg. Després de l'adquisició de les dades de TC es va realitzar una reconstrucció de la fase portal, dels dos grups, amb un gruix de tall de 1,25 mm i 40% de ASIR en el grup A i ASIR-V de l'40% a l'100 % en intervals de 10% per al grup B.

En l'estudi van ser incloses la dosi efectiva i la dosi de contrast corresponents per a tots dos grups. Els investigadors van trobar diferències significatives pel que fa a dosi efectiva de radiació i quantitat de contrast, hi va haver una reducció de dosi d'un 63,5% i un 39,7% de reducció d'agent de contrast de el grup B pel que fa a el grup A. Els autors citen diversos estudis de TC en els quals els investigadors demostren que l'ús de baix kV redueix àmpliament la dosi de radiació i la quantitat de contrast a administrar, això és una cosa ja conegut en la pràctica diària.

Es van avaluar de manera objectiva les imatges col·locant ROI a la llum de la vena porta principal, la branca esquerra, la branca dreta i el lòbul dret de l'fetge, registrant la desviació estàndard de cada ROI. La combinació de baix voltatge i menor quantitat de contrast van proporcionar valors de HU lleugerament més alts en la vena porta per grup B en comparació amb el grup A, però la diferència no va ser estadísticament significativa. Així mateix, van ser calculats la SNR i el CNR respectivament per a la vena porta, Es van prendre com a referència les imatges amb 40% de ASIR per al grup A que són les recomanades amb fins de comparació i van trobar que de el 80% de ASIR-V - 100 % ASIR-V el soroll a la imatge disminueix i la SNR i el CNR augmenten.

Per a l'avaluació subjectiva de la qualitat d'imatge es va utilitzar un sistema de puntuació de 5 punts per dos radiòlegs amb cinc o més anys d'experiència i van ser cegats a com es van reconstruir les imatges, com a criteris d'imatge subjectiva es van incloure el soroll a la imatge , claredat de la vena porta, visibilitat de branques petites, visibilitat de lesions i confiança per al diagnòstic clínic. Els puntajes subjectius d'imatge per a la vena porta en el grup B van augmentar gradualment amb el percentatge de ASIR-V i van aconseguir el seu punt màxim en el 80% de ASIR-V.

L'ús de 80 kV i la combinació de reconstrucció ASIR-V i dosi baixa d'agent de contrast pot aconseguir una qualitat d'imatge apta per al diagnòstic amb l'avantatge que comporta reduir la dosi de radiació en un 63,3% i reduir un 39 , 7% la quantitat de contrast administrada en comparació amb l'adquisició estàndard de 120 kV i reconstrucció ASIR per a la CTPV. El 80% de la reconstrucció ASIR-V pot aconseguir un equilibri òptim entre la dosi de radiació i la qualitat d'imatge més alta que amb la reconstrucció ASIR per a fins diagnòstics.

 

Punts Febles:

Els autors posen de manifest algunes limitacions en aquest estudi. En primer lloc, la mida de la mostra va ser reduïda i no es va superar un IMC de 25, en segon lloc els pacients reclutats es van dividir aleatòriament en dos grups el que va fer no tenir en compte els efectes de la dosi de radiació a nivell individual i en tercer lloc només es van analitzar i comparar casos benignes, no es van incloure pacients amb vena porta anormal causada per tumors malignes i la sensibilitat i especificitat per a la detecció i diferenciació de lesions no es van avaluar. Un altre punt que també seria interessant comentar és que IR ASIR a mesura que augmenta el percentatge de reconstrucció té tendència a sobre suavitzar les imatges i produir textures artificials o amb taques, però això no va ser un inconvenient segons destaquen els autors.

Un altre punt feble que es podria destacar és que l'estudi només avalua la IR ASIR-V i el TC amb el qual es van adquirir els estudis és el model revolution d'última generació i propietat de la casa General Electric el que l'ús d'aquest tipus de tecnologia està limitat a centres que disposin d'aquests mitjans que potser no siguin l'habitual en el parc tecnològic d'Espanya.

 

Valoració Personal

Aquest article és de fàcil lectura i és molt concret amb la information proporcionada, no cal tenir coneixements elevats per seguir l'argument i les connections of l'estudi. La temática de reducción de dosi és fonamental en qualsevol servei de diagnòstic per imatges i aquest tipus d'estudis aporten molt valorando a la pràctica diària. Cal seguir adecuadamentet estudis que busquin reduir la dosi de radiació i de contrast mantenint la qualitat diagnostica però que comparerin, en el cas d'aquest article, les IR d'altres cases comercials per així poder tenir una visió més realista de la valor d' aquesta tecnologia de reconstrucció d'imatges.

 

Nicolás Vega De Andrea
Hospital de Palamós, TSID
nvega@ssibe.cat
@Nicoradioblogrx

Noticias Relacionadas

Moviment longitudinal i rigidesa dels nervis de l'extremitat inferior mesurats amb ecografia i elastografia en població asimptomàtica i simptomàtica: Revisió sistemàtica i metaanàlisi.
Moviment longitudinal i rigidesa dels nervis de l'extremitat inferior mesurats amb ecografia i elastografia en població asimptomàtica i simptomàtica: Revisió sistemàtica i metaanàlisi.
Paper de la radiologia a l'avaluació d'esquelets de jaciments arqueològics.
Paper de la radiologia a l'avaluació d'esquelets de jaciments arqueològics.
Establiment de nivells de dosi de referència locals per a les exploracions de radiografia de tòrax i abdomen a la regió de l'Algarve, Portugal.
Establiment de nivells de dosi de referència locals per a les exploracions de radiografia de tòrax i abdomen a la regió de l'Algarve, Portugal.
Aspectes controvertits de les imatges a l'abús infantil: segona taula rodona del grup de treball sobre abús infantil de la Societat Europea de Radiologia Pediàtrica.
Aspectes controvertits de les imatges a l'abús infantil: segona taula rodona del grup de treball sobre abús infantil de la Societat Europea de Radiologia Pediàtrica.