Donar males notícies a l'àrea de mama: Claus per a l'èxit.

Donar males notícies a l'àrea de mama: Claus per a l'èxit.

10.05.2024

Article original: Joshua Greenstein, MD, Aja Green-Walker, BS, Regina Stein, MD, Lilian C. Wang, MD, Sonya Bhole, MD. Breaking Bad News in Breast Imaging: Keys to Success. Journal Breast Imaging, 2024, Vol. XX, No. XX, 1-11.

DOI: 10.1093/jbi/wbad101

Societat:  Society of Breast Imaging (SBI) @BreastImaging

Paraules clau: Entrega de males notícies, formació en comunicació, càncer de mama.

Abreviatures i acrònims utilitzats: SPIKES (setting, perception, invitation, knowledge, empathy, summary).

Línia editorial del nombre

Aquesta revista està especialitzada en imatges mamàries, i se centra en latenció i els resultats dels pacients. Els temes són la detecció del càncer de mama, el diagnòstic de malalties, els procediments mamaris guiats per imatges i el maneig de les pacients amb càncer de mama.

Motius per a la selecció

És un tema que es tracta diàriament en un servei de radiologia mamària, i tenia especial interès a saber com el tractaven als EUA.

Resum

Els radiòlegs de mama exerceixen un paper primordial en el diagnòstic inicial d'una pacient amb càncer de mama. Encara que molts interpreten imatges i només proporcionen als pacients els resultats en un informe per escrit, moltes vegades són els que recomanen la realització d'una biòpsia o fins i tot el resultat directament als pacients. Per tant, és fonamental que els radiòlegs siguin uns comunicadors eficaços i empàtics.

La majoria de la literatura sobre aquest tema se centra en la necessitat de formació i mètodes per ensenyar a comunicar eficaçment, principalment en forma de simulació i observació.

Discutir els resultats amb els pacients continua sent un dels reptes més importants. Tot i això, la comunicació no forma part sovint en els programes de formació.

Tenir un discurs estructurat i tenir paciència mentre es transmet compassió són claus per a l'èxit.

Facilitar una sessió de formació als metges en formació proporcionant-los un guió estructurat, sembla un mètode eficaç per ensenyar la comunicació efectiva a l'àrea de mama.

Els estudis han demostrat que la comunicació efectiva entre pacient i radiòleg s'associa amb disminució del dolor a les biòpsies, millor gestió emocional davant d'un diagnòstic de càncer, reducció de barreres socioeconòmiques, més adherència als programes de cribratge i disminueix el temps de seguiment.

Quan els pacients reben un diagnòstic de càncer, sovint recorden on va anar, quan, com i qui els va comunicar el diagnòstic, l'actitud del metge i si se senten recolzats. (segons va escriure Kübler-Ross a “On Death and Dying” el 1969).

Les males notícies es defineixen com qualsevol informació que pugui afectar negativament la visió del pacient sobre el futur. L'ansietat i l'estrès poden arribar de diferents fonts, com ara por anticipat al dolor, por a un possible diagnòstic de càncer o fins i tot por a la mort o patiment. Dos dels moments màxims d'angoixa es produeixen a l'hora de signar el consentiment informat i el temps d'espera per obtenir resultats.

El lliurament de resultats pot ser de diferents maneres:

 • El radiòleg o algú de l'àrea de mama truca el pacient amb els resultats.
 • Algunes infermeres (gestores de casos) truquen per donar els resultats o fan que sigui el metge remitent (que ja té relació amb el pacient) que doni els resultats.
 • El pacient pot venir físicament per rebre els resultats. Tot i això, els estudis han demostrat que normalment els pacients volen obtenir els resultats com més aviat millor i, per tant, les trucades telefòniques són apropiades.
 • El portal de registres de pacients (portal web) és un sistema descoratjador perquè no permet que el pacient faci preguntes i es poden malinterpretar els resultats.
 • Algunes institucions ofereixen un codi QR o fullets impresos que detallen una llista de patologies mamàries comunes al moment de la biòpsia. Quan truqueu a un pacient amb resultats, el pacient pot consultar el lloc web o el fullet per obtenir més informació.

Els pacients que reben un diagnòstic de càncer de mama poden entrar en estat de xoc. Molts pacients “es tornen sords” i no escolten res. També poden tenir un ampli espectre de respostes que van des del silenci, la tristesa, la ira i la por del dolor.

El model SPIKES ha estat àmpliament adoptat pels oncòlegs i la majoria de metges han rebut educació formal a la universitat sobre la seva implementació.

El protocol SPIKES inclou 6 passos:

 1. Concertar una entrevista.
 2. Avaluar la percepció del pacient.
 3. Convidar el pacient. (explorar el desig de rebre informació).
 4. Donar coneixement i informació al pacient.
 5. Empatitzar amb el pacient.
 6. Resum i estratègia.

En principi, el protocol SPIKES no està pensat per donar els resultats per telèfon, però es pot adaptar.

Un “guió” escrit pot ser una eina útil per establir una conversa difícil i oferir resultats de manera eficaç.

En lliurar-ne un resultat, s'aconsella utilitzar termes senzills i específics. Començar d'una manera simple com “desafortunadament el resultat de la biòpsia és de càncer”. La paraula “desafortunadament” prepara el pacient que s'acosten males notícies, però també transmet empatia. Usar el terme “càncer de mama” és fonamental perquè el pacient pugui processar-lo abans de continuar.

Declaracions com “la biòpsia va ser positiva” pot resultar confús per als pacients i malinterpretar-se. Evitar també la paraula “maligne” perquè és possible que no sigui entesa per tots els pacients.

A continuació, detallar el tipus de càncer de mama (invasiu, lobulillar, etc.), informar també que hi ha marcadors de cèl·lules canceroses específiques (estrogen, progesterona i receptors HER2) que s'utilitzen per guiar el tractament que l'equip d'oncologia elaborarà.

Després de lliurar els resultats, és important proporcionar al pacient els passos següents a seguir i el pla de tractament.

Molts pacients poden preguntar sobre l'estadi de càncer de mama. Una informació útil per compartir amb els pacients és que l'estadificació és determinada per la mida del tumor, l'estat dels ganglis limfàtics i l'existència de disseminació metastàtica.

Alguns pacients, després de rebre un diagnòstic de càncer, poden recórrer a Internet per obtenir més informació. El recurs pot ser útil sempre que les pàgines web consultades siguin fiables i acreditades.

Per acabar l'entrevista recolzant el pacient: “sé que és molta informació difícil, feu-nos saber si necessita alguna cosa. La nostra informació de contacte és als papers”.

Quan el resultat és de patologia benigna, és important esmentar-ho al començament de la trucada telefònica per alleujar l'ansietat del pacient.

Obtenir resultats en patologia dalt risc pot ser desafiant perquè els pacients sovint se senten confosos amb el significat. Emfatitzar que no hi ha càncer de mama, però pot representar un risc per al desenvolupament futur de càncer de mama. Informar que el següent pas és concertar una cita amb un cirurgià de mama.

Diversos estudis indiquen que hi ha una tendència general actual de manca de formació en comunicació en diagnòstic. Una enquesta sobre els programes de residència en radiologia als EUA, va trobar que el 83,6% dels residents no tenien cap mena d'educació en comunicació directa amb el pacient, malgrat que el 91,8% informaven que estaven fent aquesta tasca.

La necessitat de comunicar-se de manera clara a l'àrea de radiologia mamària és essencial. A mesura que augmenta la complexitat del cas (necessitat de biòpsies addicionals, ressonància magnètica, discordança patològica, etc.), també ho fa el desafiament de comunicar els resultats de manera efectiva.

Els mètodes addicionals de capacitació en comunicació poden incloure simulació i observació. La simulació pot resultar eficaç, especialment en reflexionar al final sobre com va ser la trobada. L‟observació d‟un radiòleg experimentat aconsegueix generar confiança i identificar casos complexos de gestionar.

Devem als pacients ser experts en aquest camp i amb l'orientació i experiència adequada, es pot aconseguir amb èxit.

Valoració Personal

Pel que fa a la metodologia per donar els resultats de malignitat, em sorprèn que en alguns casos es faci de manera telefònica. Segons la nostra experiència, qui dóna els resultats de càncer de mama hauria de ser qui alhora planifica el tractament. Estàs donant un resultat desfavorable, però alhora estàs plantejant la solució al problema.

Cecilia Aynés Suárez
Parc Taulí Hospital Universitari - Sabadell - TSIDMN.

caynes@tauli.cat  @CAynes4

Noticias Relacionadas

TC-perfusió i FFR-TC en la valoració de la malaltia coronària.
TC-perfusió i FFR-TC en la valoració de la malaltia coronària.
Recomanacions per netejar els transductors endocavitaris d'ultrasons entre pacients.
Recomanacions per netejar els transductors endocavitaris d'ultrasons entre pacients.
Avaluació de la formació en Radioteràpia: és adequada per al present? Informe sobre el taller de radioterapeutes d´ESTRO.
Avaluació de la formació en Radioteràpia: és adequada per al present? Informe sobre el taller de radioterapeutes d´ESTRO.
Allò que està en joc: pot millorar la interpretació de les imatges radiogràfiques un radiographer? Una revisió d'abast.
Allò que està en joc: pot millorar la interpretació de les imatges radiogràfiques un radiographer? Una revisió d'abast.