Paper de la radiologia a l'avaluació d'esquelets de jaciments arqueològics.

Paper de la radiologia a l'avaluació d'esquelets de jaciments arqueològics.

28.02.2024

Article original: Licata M, Tosi A, Ciliberti R, Badino P, Pinto A. Role of Radiology in the Assessment of Skeletons from Archeological Sites. Seminars in Ultrasound, CT and MRI. 2019;40(1):12-17.

DOI: 10.1053/j.sult.2018.10.003

Paraules clau: Archeoradiology, Anthroradiology.

Abreviatures i acrònims utilitzats: Tomografía Computaritzada Multitall (TCMT).

Línia editorial del nombre

És un número especial de la revista dedicat a la radiologia forense. Apareixen altres articles dedicats a radiologia de mòmies, ferides de bala i troballes balístiques en imatges.

Motius per a la selecció

Donar a conèixer abasts de la radiologia en camps diferents del diagnòstic de patologies.

Resum

La radiologia és una eina molt útil per a branques de la ciència com l'arqueologia o l'antropologia. Les anàlisis radiològiques s'utilitzen en osteoarqueologia per a investigacions antropològiques i anàlisis patològiques d'ossos antics. A més, l'anàlisi radiològica permet la reconstrucció virtual de les restes que pateixen fragmentació o estan cobertes de sediments orgànics. L'eliminació d'aquests sediments per analitzar aquests fragments podria comprometre la integritat de les peces. També, aquestes reconstruccions poden donar forma a parts o fragments inexistents basant-se en peces contralaterals, la qual cosa és de gran ajuda per al treball arqueològic.

De la mateixa manera, gràcies a les aportacions de les reconstruccions volumètriques i de 3D es va aconseguir la visualització de la morfologia facial reproduint els rostres dels homes, sent d'un alt interès per als contextos historicoarqueològics. D'aquesta manera se li va posar cara a Ricard III.

Detalls com l'aparició d'artefactes, relació espacial entre diferents àrees anatòmiques, mesurament de densitats, determinació del sexe, edat en morir, ètnia o l'estatura són dades molt més precises quan intervenen els mitjans radiològics; fins i tot, dades patològiques com lesions traumàtiques, degeneratives, deficiències vitamíniques o signes d'infecció.

La TC multitall (TCMT) analitza les arcades dentàries dels esquelets per determinar l'edat amb una precisió important. Moltes vegades l'edat cronològica no coincideix amb l'edat biològica i per això no només s'analitza la formació de les dents, també els centres d'ossificació i la longitud dels ossos diafisaris.

La radiologia pot ser útil a diferents escenaris d'interès per a aquestes ciències, exhumacions, museus o excavacions arqueològiques.

Aquesta tècnica permet als arqueòlegs i historiadors l'estudi de les peces sense fer-les malbé.

Per a la determinació del sexe, la radiologia permet una millor anàlisi morfomètrica dels trets del crani i de la pelvis i una anàlisi radiomètrica que determina aquest ítem amb una gran exactitud. Aquestes dades morfomètriques dels cranis ajuden a determinar l'origen ètnic dels individus trobats.

Altres vegades i orientades a les causes de la mort, la radiologia té especial importància en l'arqueologia forense, podent objectivar traumatismes, malalties infeccioses, congènites, degeneratives o tumorals. La localització d'aquestes lesions pot determinar el moment de la mort (davant de mortem, peri mortem i post mortem).

En conclusió, les tècniques radiològiques, tan simple com TCMT, que permet reconstruccions multiplanars i 3D és una eina molt útil i eficient per a les ciències d'arqueologia i antropologia, que s'estan plantejant el naixement d'unes noves branques professionals com “Arqueorradiologia” o “Antroradiologia”.

Valoració Personal

M'ha semblat interessant saber que la radiologia pot fer equip amb altres ciències no mèdiques i tan interessants com l'arqueologia i l'antropologia.

Raquel Zanfaño Hidalgo
Hospital U. Puerta de Hierro Majadahonda - Madrid. TSID.

raquel.zanfano@salud.madrid.org

Noticias Relacionadas

TC-perfusió i FFR-TC en la valoració de la malaltia coronària.
TC-perfusió i FFR-TC en la valoració de la malaltia coronària.
Recomanacions per netejar els transductors endocavitaris d'ultrasons entre pacients.
Recomanacions per netejar els transductors endocavitaris d'ultrasons entre pacients.
Avaluació de la formació en Radioteràpia: és adequada per al present? Informe sobre el taller de radioterapeutes d´ESTRO.
Avaluació de la formació en Radioteràpia: és adequada per al present? Informe sobre el taller de radioterapeutes d´ESTRO.
Allò que està en joc: pot millorar la interpretació de les imatges radiogràfiques un radiographer? Una revisió d'abast.
Allò que està en joc: pot millorar la interpretació de les imatges radiogràfiques un radiographer? Una revisió d'abast.